Logga in

”En av våra killar fick strömgenomgång när han drog fram kylskåpet”

Publicerad
1 apr 2019, 10:26

Livsfarliga ledningsdragningar, brandrisk och kablar med fel färg. Ett rutinjobb ledde till upptäckten av det värsta elfel som elfirman någonsin stött på.

En kund ville ha hjälp att koppla in kylskåp och spis efter en renovering, och det var bråttom. Snart insåg Stefan Hjerpe Mårtas och hans medarbetare på Mårtas El att det inte handlade om något rutinjobb.

– En av våra killar fick en mindre strömgenomgång när han drog fram kylskåpet, och när vi demonterade apparaterna såg vi att det var fel färger på kablarna. Till exempel användes grön-gul kabel till fas och tändtråd i en strömställare, berättar Stefan Hjerpe Mårtas.

”Jag har aldrig stött på så många allvarliga elfel i ett hus tidigare. Vissa fel var livsfarliga och andra kunde lett till brand”

Stefan Hjerpe Mårtas, elektriker

Det är det värsta fuskbygget hans firma har stött på. Och bilderna som Stefan Hjerpe Mårtas lagt upp i Facebookgruppen Elfel har triggat många kommentarer.

Elinspektör: ”Utgör en potentiell dödsolycka”

Under arbetets gång upptäckte Stefan Hjerpe Mårtas och kollegan Tobias Nellfors fler fel i huset. Elkablar låg lösa i väggarna, och bakom kylskåpet hängde spänningssatta kablar med lösa ändar. Matningen till spisen var dolt skarvad i golvet och hade fel dimension – 1,5 kvadratmillimeter i stället för 2,5.

Elcentralen var utbytt men hade flera fel. Exempelvis fungerade inte jordfelsbrytaren.

I taket fanns armaturer för halogenspotlights, GU10, utan skyddskåpa. Enligt reglerna måste skyddskåpa användas om det finns brännbart material ovanför uttagen. Detta eftersom halogenspotlights kan bli mycket varma.

– Jag har aldrig stött på så många allvarliga elfel i ett hus tidigare. Vissa fel var livsfarliga och andra kunde lett till brand, säger Stefan Hjerpe Mårtas.

Hittar många elfel: Veteran jagar elfel i hemmen

– Mycket tyder på att installationen gjorts av en icke-elektriker. Med rätt kunskaper hade det varit enkelt att göra rätt från början.

Det tråkiga för husägaren är att åtgärdandet av elfelen blir dyrt. Kostnaden är tre gånger högre än om installationen gjorts rätt från början, enligt Stefan Hjerpe Mårtas. Mycket har fått rivas och göras om från grunden.

I Facebook-gruppen Elfel handlar en stor del av diskussionen om ansvarsfrågan. Många menar att det alltid är anläggningsägaren som är ansvarig. I det ansvaret ingår att kontrollera om ett elföretag är seriöst. Men kunskapen kring detta är inte alltid så stor hos privatpersoner.

Begreppsförvirring: ”Om man frågar tio experter om PUS får man lätt tio olika svar”

– Elsäkerhetsverket och branschen borde bli bättre på att marknadsföra varför det är viktigt med auktoriserade elinstallatörer. Det gäller att nå ut även till personer som inte har anlitat en elektriker tidigare, säger Stefan Hjerpe Mårtas.