Logga in

Avancerad hälericentral för stulna verktyg

Publicerad
5 feb 2019, 14:52
| Uppdaterad
24 feb 2021

I verkstaden i Fagersta avidentifierades, paketerades och såldes verktyg för miljontals kronor, stulna från bland andra Caverion. Nu döms sex personer för bland annat penningtvätt och bokföringsbrott.

Vi är tacksamma att polisen hittat dem. Jag känner inte till något fall som liknar det här, säger Niklas Helin, säkerhetschef på Caverion, som är ett av de företag som bestulits i härvan.

När polisen slog till mot industrilokalen i Fagersta hittade de hundratals borrmaskiner, mätinstrument, batteriladdare och andra verktyg. Vissa av redskapen kunde kopplas till olika stölder på byggarbetsplatser, andra hade fått serienumren avlägsnade.

I lokalen påträffades också kartonger, packtejp och en UV-lampa som kan användas för att hitta osynliga stöldskyddsmärkningar.

161 solceller stals i ny fräck kupp

Nu döms sex personer, fyra av dem till fängelse. Längst straff, ett år och två månader, får en 33-årig man från Västerås. Han döms för grov näringspenningtvätt och grovt bokföringsbrott, eftersom försäljningen var så stor att tingsrätten klassar den som ”organiserad näringsverksamhet”.

Godset bestod huvudsakligen av verktyg och maskiner som ”stulits eller skäligen kunde antas ha stulits” på byggen runt om i landet, skriver rätten. Bland de bestulna återfinns såväl byggbolag som uthyrare och installationsföretag.

– Det är såklart ett problem för branschen. Byggtiderna är korta nog som de är, det sista man behöver är ju att bli av med grejerna, säger Niklas Helin.

30 brottsmisstänkta i en av Sveriges största rot-härvor

Verktygen avidentifierades, fotograferades och utannonserades på Tradera via en dator som fanns på plats i lokalen. När godset blivit sålt paketerades det, försågs med fraktsedlar och skickades till köparna. Enligt domen har ligans fyra huvudmän genomfört över 800 försäljningar, som inbringat cirka 1,8 miljoner kronor, under loppet av ett drygt år.

Två andra personer, en man och en kvinna, döms till skyddstillsyn respektive villkorligt fängelse och böter, för att de låtit en av ligamedlemmarna använda deras bank- och Traderakonton i verksamheten.

Så fångande polisen åskledartjuv

Stölder från byggarbetsplatser har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt den senaste helårsstatistiken från Brottsförebyggande rådet anmäldes 5 444 inbrott och stölder på svenska byggen under 2017. Det är den högsta siffran på 17 år.

Man får se till att låsa in verktygen innan man går hem för dagen. Och när det gäller rör, kopparkablar och andra material så brukar vi beställa det etappvis, för att minska det värde som finns på arbetsplatsen vid varje givet tillfälle. Men verktyg och metaller är lättsålda, så det är klart att kriminella personer gör vad de kan för att komma åt dem, säger Niklas Helin.