Logga in

Villahushåll fick 400 volt i vägguttagen

Publicerad
23 jan 2019, 13:55
| Uppdaterad
29 apr 2021

Det rök och gnistrade ur vägguttagen och elektronisk utrustning för tiotusentals kronor förstördes när ett äldre par fick 400 volt rakt in i uttagen. Elleverantören hänvisar ersättningskraven till försäkringsbolaget.

– Alla som bor på landet och har luftledning kan råka ut för det här. Hur ska man som privatperson kunna veta om elbolaget har jordat ordentligt?

Det säger Kurt-Åke Holmqvist i byn Kattistjärn i Västerbotten, som tillsammans med frun Marie Holmqvist råkat ut för ett elfel av det otrevligare slaget.

Henric Hagberg kommenterar: ”Ett av de värsta felen du kan råka ut för”

– Jag satt vid datorn när alla lampor plötsligt började pulsera. Ibland lyste de jättestarkt och ibland jättesvagt. Jag trodde först att jag fått en hjärnblödning eller något med synen, berättar han.

Men när Marie Holmqvist började ropa nere i köket, förstod han att något annat var fel och skyndade sig nerför trappan.

– Det rök och slog gnistor ur vägguttagen och lampor small. Vi slängde oss ner på golven och drog ur alla kontakter, och släckte alla lampor, säger Kurt-Åke Holmqvist.

Han kollade luftledningen mellan transformatorn och huset, och upptäckte då att en gran fallit över kabeln. Paret ringde elleverantören Skellefteå Kraft, som skickade ut reparatörer.

– De berättade att huvudnolledaren gått av, så att vi fått 400 volt i vägguttagen istället för 230. Om vi inte varit hemma, så det fått stå och pyra ett tag, så kanske det hade börjat brinna, säger Kurt-Åke Holmqvist.

Riskinstallation i ännu ett varuhus

Därtill hade en mängd hemelektronik skadats.

– Skrivaren, routern, TV:n och köksfläkten var förstörda, kylskåpet går inte som det ska, och yrkeskunniga elektriker har sagt till oss att även det som fortfarande funkar har fått förkortad livslängd av överspänningen. Därtill har jag säkert förlorat 10 000 kronor i utebliven arbetsinkomst eftersom jag jobbar hemifrån som konsult, och var utan router i flera dagar.

Paret Holmqvist räknar med skador för mellan 50 000 och 70 000 kronor, men enligt preliminära beräkningar täcker hemförsäkringen bara upp till 20 000 kronor. Elbolaget Skellefteå Kraft vill dock inte betala mellanskillnaden.

– De vill bara ersätta självrisken på 1 500 kronor. Det är ju nästan hånfullt. Jag tycker det är orimligt att vi ska stå för att de inte har jordat ordentligt, säger Kurt-Åke Holmqvist.

Elkoppling revs efter anmälan från Elfelsmedlem

Magnus Brodin, produktionsutvecklare på Skellefteå Kraft, framhåller att elbolaget följer skadeståndslagen och Elsäkerhetsverkets föreskrifter om hur man ska gå till väga vid skador.

– Det innebär att vi ersätter självrisken och kundens försäkringsbolag värderar skadan, och det är väl där det kan uppstå lite olika syn på saken. Men det är en fråga mellan kunden och försäkringsbolaget, säger han.

På inrådan av Konsumenternas energimarknadsbyrå har Makarna Holmqvist vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), som beslutat ta upp tvisten för prövning. Det är ännu oklart när ARN kan nå ett beslut.

”Men satan… farligt som faan!”