Logga in

El-missarna i TV4, stirlingmotorn – och elfel, elfel, elfel

Publicerad
17 dec 2018, 06:00
| Uppdaterad
24 feb 2021

Du har väl inte missat årets mest lästa artiklar på elinstallatoren.se! Här läsarnas tio favoriter.

Träpellets in – el ut. Stirlingmotorn från Gävle skulle göra villaägaren självförsörjande på miljövänlig el. Det lilla villaaggregatet väckte enormt intresse och knep både första och andra platsen på årets tio-i-topplista över de mest lästa artiklarna på elinstallatoren.se.

Här är  hela listan:

1 Stirlingmotor fixar elen i hemmet
Efter flera års utvecklingsarbete var Gävleföretaget Inresol på väg ut på marknaden med en pelletsdriven stirlingmotor, ett litet aggregat som ger både el och värme. Några månader senare stötte bolaget på patrull.

2 Åtta saker du inte visste om stirlingmotorn för hemmabruk
Vad kostar den? Hur mycket pellets krävs för att bli självförsörjande på el? Läsarna hade många frågor om Stirlingmotorn från Gävle. Här besvaras åtta frågor.

3 Såg du också el-missarna i TV4?
Ett elskåp inbyggt i en altan skymtade förbi i tv-programmet Bygglov. Ett klassiskt regelbrott som väckte starka känslor, inte minst i Facebook-gruppen Elfel.

4 Hemmafixarens misstag när stickproppen skulle bytas
Varje gång stickproppen sattes i vägguttaget löste husets säkring ut. När Elfels expertkommentator Henric Hagberg skruvade isär stickproppen förstod han snabbt vad som var fel.

5 Fluke återkallar spänningsprovare
Fluke gjorde en frivillig återkallelse av spänningsprovare, som i värsta fall kunde visa att elinstallationen är spänningslös – trots att den är spänningssatt. Berörda kunder fick en ny.

6 Kolla in elfelen som fick Elsäkerhetsverket att klippa strömmen
”Helt regelvidriga installationer” sa elinspektören när Elsäkerhetsverket stängde av strömmen i en ovanlig aktion. Här kan du se fem exempel.

7 Här är elfelen bakom den ödesdigra elbilsladdningen
Det började med att huvudsäkringen löste ut – och slutade med att hela huset förstördes i en brand. Brandutredare Michael Steen pekar ut elfelen bakom den ödesdigra elbilsladdningen.

8 Rörmokare misshandlade elektriker
Ett ovanligt misshandelsmål avgjordes i Södertörns tingsrätt. En elektrikern råkade riva ner ett ledningsschema varpå rörmokaren flög på honom ”ungefär som ett rovdjur attackerar sitt byte”.

9 Han skippar elnätet – med bränsleceller i källaren
Hans-Olof Nilsson utanför Göteborg tillverkar vätgas på sommaren – och klarar vintern med bränsleceller i källaren. En klassiker från 2017 som slog sig in även på årets lista.

10 Ljusbåge från solceller – så lätt uppstår de
Personalen på lackfirman reagerade med allvar när de förstod att de haft ett livsfarligt elfel liggande på golvet mellan lackboxen och elcentralen i flera år. En träkloss täckt med papp fungerade som skarvbox.