Logga in

”Lika många kommentarer som det finns elektriker…”

Publicerad
2 okt 2018, 06:00

Genial idé. Kyligt. Det där ser dyrt ut.
Varför????

Åsikterna går isär om kabeldragningen rakt igenom kanten på en kabelstege. Bilden lades upp på Facebookgruppen Elfel av Owe Ödbrink, som hittade den udda lösningen på en besiktning.

Läs mer: Hemmafixarens misstag när stickproppen skulle bytas

Får det se ut så här? Vi bollar frågan vidare till Elinstallatörens egen expertkommentator Henric Hagberg. Han konstaterar att det bästa naturligtvis hade varit att dra kabeln bakom kabelstegen. Men det går dessvärre inte eftersom kabelstegen har monterats dikt an väggen.

Montören har då löst problemet genom att ta upp ett hål i stegen, sätta en förskruvning och dra igenom kabeln till givaren. Visst är det både snyggt och säkert. Inga vassa kanter kan skava sönder kabeln, och det finns ingen risk att den dras ur givaren eftersom förskruvningen håller emot. Men billigt är det inte.

Läs mer: Rogers fynd förbryllade Elfel

– Förskruvningen är en extra kostnad, och tiden det tar att borra hålet samt montera förskruvningen kostar också pengar. Har anläggningen bara den här givaren spelar det kanske inte så stor roll. Men leker vi med tanken att det ser likadant ut på 200 ställen så blir det många bäckar små, säger Henric Hagberg.

Kunde montören ha valt en smartare lösning när distansen mellan vägg och kabelstege saknades? Att dra den framför stegen är uteslutet. En kommentator föreslår en så kallad ”hönsröv”*, vilket hade inneburit samma procedur med håltagning och montering.

– Hade det gått fortare? Tveksamt. Hade resultatet blivit detsamma? Absolut. Det är nog mest en smaksak, och det kommer finnas lika många kommentarer om detta som det finns elektriker. En del lovordar installationen och en del fördömer den, säger Henric Hagberg.

Läs mer: Den (o)farliga hushållselen: TV4-läkaren står fast vid sitt ord ”Åk inte in”

Samtidigt är det just sådana här av installationer som gör honom så fascinerad över engagemanget hos medlemmarna i Elfel.

–När Stefan Mårtas en gång startade Facebookgruppen så var det nog precis det här han var ute efter. Det var iallafall jag när jag kom in i bilden och drog igång gruppen på allvar, säger han.

Tillbaka till monteringen av kabelstegar och telerännor, något elektrikern på bygget ofta ansvarar för. Då behöver man också sätta sig in i hur anläggningen för övrigt kommer att se ut, uppmanar Henric Hagberg.

–Vi är många som ska utnyttjar samma kabelvägar: Elektriker med kraft och belysning. Teletekniker med larm, nätverk och fiber. Styrtekniker med kablage till ventilation, värme och kyla. Det gäller att kunna samsas och ha respekt för andra yrkesgrupper.

 Läs mer: Elfel: ”Men satan… farligt som faan”

*Hönsröv är ett vedertaget smeknamn på en produkt som egentligen heter TET eller gummihylsa.