”Det här är vår marknad”
ÅRETS ELFEL 2018. Många byggare och hemmafixare vill själva göra solcellsinstallationen. Det kan leda till en explosion av elfel. Men det finns sätt att stoppa det.
Det snabbt växande solcellsmarknaden har lett till att flera elfel upptäckts. Och felen riskerar att bli många fler.
Ola Carlsson, från Länsförsäkringar varnade för detta när ämnet diskuterades på elmässan i Kista norr om Stockholm. Han var en av paneldeltagarna i diskussionen som hölls i Elinstallatörens regi. Ola Carlsson visade bilder på allvarliga fel som försäkringsbolaget stött på under sina inspektioner. Som kablarna som dragits genom ett hål med vassa kanter i en takplåt.
Årets Elfel 2018-vinnaren: ”Det mest komiska elfelet jag sett”
”Elbranschen måste ta sitt ansvar från början till slut under installationen och titta på risker hela vägen. Egenprotokollet måste också fyllas i under arbetet, det ska inte vara en skrivbordsprodukt i efterhand.”
Ola Carlsson, Länsförsäkringar Skåne.
– Den avskalningen klarar sig max ett år, säger han.
Men det går att sätta stopp för dessa elfel.
Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras
– Elbranschen måste ta sitt ansvar från början till slut under installationen och titta på risker hela vägen. Egenprotokollet måste också fyllas i under arbetet, det ska inte vara en skrivbordsprodukt i efterhand, säger Ola Carlsson.
Thomas Kållin, elinstallatör med företaget NEPAB i Örebro är av samma uppfattning. Han gav sig in på den växande solcellsmarknaden 2014.
– Vi elinstallatörer måste ta större ansvar och vara med hela vägen, inte bara de sista två timmarna för att koppla in det, säger han.
Experten: ”Ljusbågsrisker en bortglömd fara”
Thomas Kållin säger konsekvent nej till frågor om att koppla in andras installationer.
– Skulle jag ta på mig hela ansvaret för två timmars debitering? Jag vill vara med från början men vet att andra företag tar på sig sådana uppdrag.
Anna Svensson på Soltech Energy visade upp Shingel, hennes uppfinning som håller på att erövra världen. Det är en takpanna med integrerade solceller.
– Det är en risk att produkten kidnappas av byggarna men det bör vi inte låta ske. Det här är vår marknad som har framtiden för sig. Vi måste ta jobben från början till slut och i vår tur ta hjälp av byggare med montaget om vi behöver, säger Thomas Kållin.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen