Logga in

30 brottsmisstänkta i en av Sveriges största rot-härvor

Publicerad
21 sep 2018, 15:29

Staten lurades på flera miljoner kronor av 60 privatpersoner och ett byggföretag. Förutom att Skatteverket krävt tillbaka pengarna utreds de inblandade dessutom av Ekobrottsmyndigheten.

– Utredningen pågår för fullt och det rör grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri, säger Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten till P4 Väst.

Mer rot: ”Ibland kan de bli lite löjligt med rot-avdraget”

Härvan i Västsverige inbegriper 60 privatpersoner och ett byggföretag. Enligt Skatteverket har företaget skickat fakturor på arbete som i själva verket inte utförts. Enligt tidigningen Byggnadsarbetaren rör det sig om 150 ansökningar om avdrag för arbeten som aldrig ägt rum. Kunderna har alltså fått de falska fakturorna och inte betalat några pengar. Betalningarna har simulerats genom överföringar mellan företagets egna konton skriver Byggnadsarbetaren.

Då drogs rot ned från 50 till 30 procent

Ärendet har resulterat i att Skatteverket återkrävt 8 miljoner kronor. Nu pågår också brottsutredningar vid Ekobrottsmyndigheten. 30 personer misstänks för grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri, men antalet misstänkta kan växa framöver uppger P4 Väst.

Rot slog rekord 2015 – året innan neddragningen