Logga in

”Som ett skott bredvid örat”

Publicerad
14 aug 2018, 10:20

Åsknedslag i villor är ovanliga, enligt statistiken. Men när det väl händer blir det dramatiskt, något som familjen på Sammilsgården i Norberg nyligen fått erfara.

Familjen var på väg hemifrån när det small till i en stolpe utanför huset. Blixtnedslaget i gårdens huvudsäkring orsakade stor förödelse.

– Det var en rejäl smäll, som ett skott bredvid örat. Både el och tele slogs ut och det luktade bränt i huset. Jag var orolig att det skulle börja pyra någonstans, säger Gustav Andersson på Sammilsgården i Norberg.

”Vi har en diger lista att presentera för försäkringsbolaget.”

Gustav Andersson, boende på Sammilsgården.

Porslinet runt säkringarna i stolpen förvandlades till grus och inne i huset hade täckdosor till eluttag och lock till telefonjack lossnat och slungats iväg. Inkopplade elmaskiner och en TV blev förstörda. Elstängslet till hästhagen bröts loss och kastades upp i ett träd.

Läs mer: ”Det räcker inte att köpa skyddskomponenter”

– Men det konstigaste var nästan i garaget där golvbrunnsgaller av järn slungats upp i taket och gjort stora hål där. Vi undrar fortfarande hur det har gått till, säger Gustav Andersson.

I stället för att åka på utflykt fick familjen stanna hemma och invänta hjälp från elektriker och nätägare. Utöver huvudsäkringen hade ett 20-tal andra säkringar samt jordfelsbrytaren löst ut. Elen åtgärdades relativt snabbt, men telefonin är i skrivande stund fortfarande utslagen.

– Vi har en diger lista att presentera för försäkringsbolaget, säger Gustav Andersson.

Quiz: Kan du installera åskskydd?

Att åskan slår ner i villor är ovanligt – statistiskt sett sker det en gång på 1 200 år, enligt åskskyddsgurun Christer Bohlin. Det är en klen tröst för familjen på Sammilsgården.

– Det tråkigaste är att barnen har blivit väldigt åskrädda. Jag funderar på att skaffa åskledare, säger Gustav Andersson.