Logga in

”Då får man gräva upp allt igen”

Publicerad
29 aug 2018, 06:00

En märklig rördragning som kunde orsakat mycket bekymmer på sikt, har väckt stort intresse i Facebookgruppen Inget elfel, men…

När elmontören Mattias Spännar i Ludvika skulle koppla el och larm till en dräneringspump vid ett fjärrvärmeverk stötte han på en ovanlig rördragning. Markslangen på 50 millimeter var skarvad och delad i en klyka.

– Den här kopplingen kan ge stora problem i framtiden, när rören är nedgrävda. Om någon vill ändra dragningen genom rören går det inte att se var den kommer ut. Då får man gräva upp allt igen, säger Mattias Spännar.

Läs mer: Svårupptäckt fulel stod husägare dyrt

”Det är mycket bättre att lägga två rör bredvid varandra – ett för dragning åt ena hållet och ett för andra hållet. Det krävs lite mer slang, men minskar problem och kostnader.”

Mattias Spännar, elmontör

Hans bild i Facebookgruppen Inget elfel, men… har väckt många reaktioner. Några kommentatorer ger rördragningen godkänt, medan andra håller med om att den kan leda till problem.

”När man ändå lägger slang är det väl lika bra att se till att man kan byta/komplettera kabel i rören i framtiden” lyder ett inlägg.

Läs mer: Hagbergs höjdare: Elfelen du inte vill missa!

Under Mattias Spännars uppdrag skapade rördragningen dessutom bekymmer direkt. Detta eftersom han även skulle dra larm till fjärrvärmerören och matning till pumpstyrningen genom slangen – åt andra hållet. Han blev tvungen att kapa slangen och skarva om den.

– Det är mycket bättre att lägga två rör bredvid varandra – ett för dragning åt ena hållet och ett för andra hållet. Det krävs lite mer slang, men minskar problem och kostnader, säger Mattias Spännar.

”Att elmontörer drar alla rör själva är ändå inte ett alternativ. Då skulle vi inte hinna något annat.”

Mattias Spännar

Han tror att mark- och anläggningspersonalen som jobbat vid fjärrvärmeverket var osäker på var elskåpet skulle stå. Därför lämnades rören så här. Positivt i det hela var att markslangen inte täckts över med grus. Tack vare det kunde Mattias Spännar själv fixa till rördragningen.

Läs mer: 40-årig skarvsladd inte smartaste valet?

– Sådana här konstigheter förekommer då och då, och ju mindre kunskap folk har desto konstigare blir det. Men att elmontörer drar alla rör själva är ändå inte ett alternativ. Då skulle vi inte hinna något annat, säger Mattias Spännar.