Logga in

Så kan en del av EIO-miljonerna bli dina

Publicerad
21 jun 2018, 09:10

340 miljoner. Så mycket pengar fick EIO över när föreningen slogs ihop med VVS Företagen. Nu kan du ansöka om en del av den potten – om du har en idé som kan främja elteknikbranschens utveckling.

Du kanske vill robotisera något? Starta ett event som sprider kunskap? Eller du kanske har en fantastisk tanke om en arbetsmetod som skulle förbättra för alla … men inga pengar att förverkliga den? Nu finns en chans att få kosing till att utveckla dina kreativa idéer.

Mer branschnyheter: Grattis till 350 års erfarenhet av elteknik!

För när föreningarna EIO och VVS Företagen slogs ihop hade EIO ett större kapital från början och fick 340 miljoner kronor över.

Pengarna sattes in i företaget Elteknikbranschens Utvecklings AB, förvaltas i aktier och avkastningen delas nu ut till projekt som främjar just – elteknikbranschens utveckling.

Läs också: Gotländsk elinstallatör startar franchise

Reijo Mustonen.– Tanken är att de här pengarna ska vara skilda från VVS Företagen. Elteknikbranschens medlemmar har betalat in dem och det är de som ska få nytta av dem, säger Reijo Mustonen, expert branschekonomi på Installatörsföretagen.

Små som stora företag och även instituioner och andra instanser kan ansöka om bidrag. Men det gäller alltså att pengarna ska användas till något som är positivt för hela elteknikbranschen.

– Elteknikbranschens medlemmar har betalat in dem och det är de som ska få nytta av dem.

Reijo Mustonen, expert branschekonomi Installatörsföretagen

FAKTA

Så ansöker du

Mejla Reijo Mustonen för att få ansökningsblanketter (de har inte hunnit komma upp på webbplatsen än). På dessa ska projektet beskrivas, vad det har för mål, tidplan, egen insats, projektledare, ägare och så vidare. Blanketterna skickas tillbaka till Reijo Mustonen.
reijo.mustonen@installatorsforetagen.se

Några som redan har ansökt är ETG-skolorna, det är inte är beviljat än, men projektet ETG 2.0 vill säkerställa ”att cirka 90 skolor och utbildare till slut levererar de medarbetare elteknikbranschen behöver”.

Läs mer: Så påverkas du av förändringarna i ID06

– Projektets huvudmål är att göra det mer attraktivt att bli en ETG-partner genom att sänka den så kallade konceptavgiften. Vi vill också införa ett uppstartsbidrag för nya skolor, säger Jonas Andersson, vd för ETG.

Även Installatörsföretagens medlemsservice har sökt om pengar för att utveckla det nya kvalitetssystemet och det finns också en ansökan för att teleutskottet ska kunna göra framtidsstudier.

Läs också: Vet du varför elanvändningen ökar i Sverige?

Reijo Mustonen understryker att de sökande inte bara får pengarna hursomhelst. De måste kunna göra en egen insats, lägga ner tid, kraft eller andra resurser. Och allt som man får fram med hjälp av stödet ska vara offentligt för alla.

– Det kan handla om robotisering av någonting, det är steg i rätt riktning. Eller om hur kan man stärka och hjälpa sin personal, projekt om kompetensutveckling- och försörjning, säger Reijo Mustonen.

– Det kan handla om robotisering av någonting, det är steg i rätt riktning. Eller om hur kan man stärka och hjälpa sin personal, projekt om kompetensutveckling- och försörjning.

Thomas Carlsson, styrelseledamot i Installatörsföretagen och engagerad i Elteknikbranschens Utvecklings AB, vurmar för just utbildning och kompetensförsörjning:

– Det blir vi väldigt taggade av! Vi behöver mer kompetenta och ändå mer kompetenta medarbetare som ska försörja och bredda den här branschen inom exempelvis säkerhet, larm och energieffektivisering.

Läs också: Mål för förnybar elproduktion kan nås nio år för tidigt

Han hoppas att pengarna kan bidra till att utveckla elprogrammen på gymnasiet.

– Det vore häftigt. Mer modern utrustning, utbilda lärare inom nya områden, tekniken går ju så rasande fort.

FAKTA

Vilka projekt kan Eltekniksbranschens utvecklings AB stödja?

Projekt som bidrar till: 

• mervärde för kund i branschföretagens produkter och tjänster
• attraktiv bransch
• stabil kompetensförsörjning
• produktivitetsutveckling
• långsiktigt hållbar tillväxt inom elteknikbranschen,
• gynnsammare förutsättningar för innovationer och teknikutveckling
• välfungerande organisation, goda arbetsformer samt gott ledarskap i branschföretagen.

FAKTA

Elteknikbranschens Utvecklings AB

Elteknikbranschens Utvecklings AB ska bedriva förmögenhetsförvaltning och genom att bidra med finansiering från bolagets medel och genererad avkastning medverka och ta initiativ till insatser och projekt för att långsiktigt främja, utveckla och stärka Elteknikbranschen.