Logga in

Lastbil kraschade in 130 kV-stolpe

Publicerad
7 jun 2018, 10:22
| Uppdaterad
24 feb 2021

17 500 hushåll i Skåne är utan ström. Konsekvenserna blev stora efter lastbilskraschen.

Norr om Åstorp i Skåne körde en lastbilschaufför in i en elstolpe på onsdagskvällen. Det fick en 130 kV högspänningsledning att rasa ner och gjorde 17 500 hushåll strömlösa. Strömmen gick i hela Höganäs kommun och delar av Åstorp och Helsingborgs kommun, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Högspänningsledningen komplicerar ju räddningsarbetet. Det är livsfarligt om man skulle komma i kontakt med den men till och med om man kommer nära är det så hög spänning att man kan bli skadad ändå, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson för polisen i region Syd till TT.

En mindre brand orsakades men den kunde släckas. Samtidigt läckte lastbilen diesel.

Chauffören skadades och fick föras till sjukhus och det finns ännu inga rapporter om hur allvarligt skadad han är.

Hushållen hade på torsdagsförmiddagen ännu inte fått tillbaka strömmen. Eftersom en elstation i närheten håller på att repareras, går det inte att leda strömmen en annan väg. Istället repareras ledningen så snabbt det går.

Förhoppningen är att strömmen ska komma tillbaka under torsdagen.