Logga in

Risk för kemutsläpp efter strömavbrott i Södertälje

Publicerad
16 maj 2018, 10:17

Ledningsresurser och flera brandkårer har ryckt ut till Astra Zenecas fabrik i Södertälje som hotas av kemutsläpp efter det omfattande strömavbrottet nu på morgonen.

Astra Zeneca drabbades av morgonens strömavbrott som gjorde hela Södertälje strömlöst. Bolaget larmade räddningstjänsten när de upptäckt en reaktion i en tank innehållande etanol och epiklorhydrin det rapporterar Länstidningen i Södertälje.

– Inget larm man springer oskyddad mot, säger Roger Magnusson, operativ chef på räddningstjänsten till tidningen.

Epiklorhydrin är både brandfarlig och giftig. Kemlarm har gått till räddningstjänsterna i Stockholms län, Botkyrka, Haninge, Farsta och Södertälje.

Strömavbrottet i Södertälje orsakades inte av Telge nät, det kommunala energibolaget utan av Vattenfall. Mikael Björnér är pressansvarig på Vattenfall säger till Aftonbladet.

– Felet har uppstått i en transformatorstation på regionnätet. Vi arbetar med att koppla om strömmen så att den successivt kan komma tillbaka till våra kunder. Strömmen kopplas bitvis in men jag har ingen prognos för när det är helt återställt, säger Björnér till Aftonbladet.

Enligt uppgift till länstidningen har personalen på Astra Zenecas fabrik utrymts.

Enligt Södertjälje Telges sajt har samtliga abbonenter åter fått spänningen tillbaka.