Logga in

Så mycket pellets gör dig självförsörjande med stirlingmotorn

Publicerad
8 mar 2018, 09:11
| Uppdaterad
27 jun 2023

Fräckt. Cool. Men vad kostar den?  Här är svaren på åtta läsarfrågor om stirlingmotorn som gör villaägaren självförsörjande på el och värme.

En pelletsdriven stirlingmotor från Gävle gör villaägaren självförsörjande – på både el och värme. Måndagens artikel om det lilla aggregatet blev Elinstallatörens största klickfest någonsin.

”Fräckt”, ”Visst är den cool”, ”Väldigt intressant” löd några av läsarnas kommentarer. Samtidigt vill många veta mer om den nya tekniken. Vi ställer åtta läsarfrågor till Alexander Ahlin, vd på Strive Energy, som är nordisk distributör för produkten. 

Vad kostar stirlingmotorn för hemmabruk?
Alexander Ahlin– Priset till slutkund ligger någonstans mellan 130 till 140 000 kronor inklusive moms. Sedan tillkommer installationen, och den kan man få ROT-avdrag för, säger Alexander Ahlin.

 Läs mer: Skippar elnätet – ned bränsleceller i källaren

Kan villaägaren bli självförsörjande på både el och värme?
– Ja. Enklast blir det för hushåll med vattenburen värme. Då kopplas aggregatet till den befintliga ackumulatortanken. Hushåll med direktverkande el kan ganska lätt gå över till vattenburen värme, och vi tar fram sådana lösningar med bland annat ackumulatortank och fläktkonvektorer, säger Alexander Ahlin.

Hur mycket pellets går det åt för att bli självförsörjande?
–  Inresol, som tillverkar stirlingmotorerna, uppskattar att en typisk installation i en villa kan ge 25 000 kilowattimmar per år. Då går det åt ungefär 400 kg pellets i månaden, vilket kostar runt 900 kronor, säger Alexander Ahlin.

Hur hög är effekten?
– Produktionen varierar efter behovet, men när motorn går på max är effekten 12 kilowatt värme och 5 kilowatt el, säger Alexander Ahlin.

Läs mer: Så funkar huset utan sladd

Verkningsgraden då?
– Den är högre än 90 procent, varav 30 procent blir el och 60 procent värme, säger Alexander Ahlin.

För den oväsen?
– Det finns flera typer av maskiner. Aggregatet för villor, som heter TRX, låter ungefär som ett kylskåpsaggregat fast lite högre. Ljudet kommer från kolvarna och ljudnivån ligger mellan 50 och 55 dB. Men det kommer inte att störa eftersom aggregatet oftast kommer att placeras i pannrummet där det ofta finns både en skorsten för utsug, ackumulatortank och elcentral. Om man väljer en större maskin med seriekopplade, rackmonterade stirlingmotorer i en container blir ljudnivån 8 dB högre, säger Alexander Ahlin.

När startar installationerna?
– Jag räknar med att installationerna startar under årets andra kvartal. Nu håller vi på att bygga upp ett återförsäljarnät i Norden. Hittills har vi cirka tio återförsäljare, däribland elinstallationsföretag, VVS-firmor, solcellsföretag och andra företag som jobbar med energieffektivisering, säger Alexander Ahlin.

Läs mer: Bränslecell i källaren: ”Nu är det vätgasdrift som gäller”

Stirlingmotorn uppfanns för drygt 200 år sedan – vad är nytt med den här?

– Inresol har sänkt produktionskostnaden, ökat motorns effektivitet och krympt storleken. Systemet är dessutom helintegrerat och innehåller förutom stirlingmotorn en förbränningskammare, växelriktare och batteri, säger Alexander Ahlin.

Läs mer: Stirlingmotor fixar elen i hemmet