Logga in

Politiker vill inte ta över Kungstornet i Strängnäs

Publicerad
8 feb 2018, 11:03

Uppförandet av Kungstornet i Strängnäs godkändes bara av tekniska nämnden, utan politiskt beslut. Efter turerna med tveksam kabeldragning, som anmäldes till Elsäkerhetverket av en medlem i Facebookgruppen Elfel, skulle tornet ges i gåva till kommunen. Men politikerna i kommunstyrelsen förra veckan ville inte ta emot gåvan.

Kungstornets belysning blev en snackis efter nyår sedan en Elfelsmedlem uppmärksammat både Strängnäs kommun och Elsäkerhetsverket på att eldragningen till och på tornet inte var fackmannamässigt gjord. Problemet berättade Elsäkerhetsverket i Elinstalatören var starkströmsmatningen.

Nu, skriver Eskilstunakuriren (premiumartikel), att politikerna inte vill ta över tornet. Förra veckans kommunstyrelsemöte hade att ta ställning till ett gåvobrev som skulle göra att tornet överläts till Strängnäs kommun. Men istället för att tack ja ville KS utreda ärendet mer.

– Här står nu ett torn på kommunal mark utan att det finns ett politiskt beslut i någon annan nämn än teknik- och servicenämnen, och kommunen förväntas stå för driften.

”Vill kommunen inte ha det så behåller vi det helt enkelt, eller så säljer jag det till någon annan”

Rolf Wallinder, föreningen som äger Kungstornet idag, till Eskilstunakuriren.

Det säger centerpolitikern och oppositionsrådet Marianne Andersson till Eskilstuna-kuriren. Saken är att Marianne Andersson själv var positivt till tornet när hon själv satt som ordförande i den dåvarande teknik- och fritidsnämnden som fick in ett medborgarförslag om utkikstorn på Långberget.

– Det var ett av de första e-förslagen som kom. Det var nytt och man visste inte riktigt hur man skulle hantera det. Det har vinglat omkring lite i beredningen, säger hon vidare till tidningen.

Nu vill kommunstyrelsen att det ska bli mer tydligt vad som händer ifall kommunstyrelsen tackar nej till gåvobrevet, vilka de juridiska konsekvenserna blir.

– Vi ska undersöka om det ens skulle gå att säga nej till gåvobrevet, eftersom teknik- och servicenämnden redan har fattat beslut om att godkänna medborgarförslaget som innebar att kommunen skulle ta över driften när tornet var färdigbyggt. Men vi har inte börjat titta på det än så det går varken att säga bu eller bä just nu, säger Ulf Broström, Strängnäs kommuns chefsjurist i Eskilstunakuriren.

Rolf Wallinder, som också uttalades sig i vår artikel om belysningsanläggning, är den som tog initiativ till Kungstornet. Han tycker att kommunpolitikerna borde se värdet av tornet som turistattraktion.

– Vill kommunen inte ha det så behåller vi det helt enkelt, eller så säljer jag det till någon annan, säger Rolf Wallinder till tidningen.