Logga in

Riskinstallation i ännu ett varuhus

Publicerad
15 jan 2018, 07:56

Det förekommer fortfarande slarv med elinstallationer i byggvaruhus. Ännu en läsare har hört av sig om en riskabel lösning till Elinstallatörens Facebookgrupp Elfel.

Bilden som läsaren postat i Elfel var en reaktion på tråden om det inte alls komiska elfelet på Bauhaus. Bilden visar en LED-strålkastare på 20 Watt som anslutits med en tejpad strömbrytare. Elkablarna löper väl synliga innanför den genomskinliga kontorstejpen som håller ihop strömbrytare och sladd.

– Det är för eländigt att folk inte kan göra rätt när det inte ens är svårt, säger Tommi Blom som tog bilden i Hornbachs varuhus i Botkyrka söder om Stockholm.

Läs mer: EIO kontrollerade el-kunskap i byggvaruhus senast 2015

”En i vår personal som inte hade den korrekta kunskapen tog eget initiativ”

Andreas Larsson, marknadschef Hornbach Byggmarknad.

Enligt Blom, som inte själv är elektriker, fanns all utrustning för att göra en korrekt installation inom nära räckhåll i butiken – inklusive skruvmejslar och skaltång.

Installationen är inte olaglig, men ändå olämplig och skulle kunna definieras som framkallande av fara. Frågan är om det får se ut så här i ett byggvaruhus?

– Nej, så får det inte se ut. En i vår personal som inte hade den korrekta kunskapen tog eget initiativ, säger Andreas Larsson, marknadschef hos Hornbach Byggmarknad.

Kan ni se risker med att det finns en sådan installation i varuhuset?

– Det finns massor med risker och denna installation borde inte förekomma, säger Andreas Larsson.

Han berättar också att varuhuset informerar kunderna om att de inte själva får göra fasta elinstallationer. Bland annat finns uppmaningen ”Respekt för el!” och att fasta elinstallationer ska göras av behörig fackman i ett reklamblad som delas ut.

Informationstexten säger att ”Nyinstallationer och utökning av befintliga anläggningar ska alltid utföras av behörig elektriker. Vid nödvändig kännedom får du byta strömbrytare, vägguttag samt montera stickproppar, skarvsladdar och lamphållare. Felaktig montering kan leda till livsfara och brandrisk.”

Hur kommer ni att hantera installationen i Botkyrka?

– Vi är tacksamma för att detta uppmärksammades och installationen är nu borttagen, säger Andreas Larsson.