Logga in

Fler LED-lampor hotar energibesparingen

Publicerad
8 jan 2018, 15:41
| Uppdaterad
15 apr 2021

Många byter ut sina gamla armaturer mot energisnål LED-belysning. Men den totala energianvändningen tycks inte minska ändå.

Visst pågår en snabb övergång till energisnål belysning som LED. Men energivinsten riskerar att ätas upp, skriver Forskning & Framsteg, FoF.

Orsaken är att belysningen samtidigt ökar. Inte nog med att vi använder allt fler och allt ljusstarkare lampor. Belysning används även på ställen som tidigare fick klara sig utan armaturer. Husfasader och mindre vägar, till exempel.

Läs mer: Bränsleceller i källaren: Nu är det vätgasdrift som gäller

FoF hänvisar till studie i den vetenskapliga tidskriften Science Advances. Den visar att den del av jordytan som tänds upp nattetid har ökat med 2,2 procent årligen de senaste fyra åren. Mätningarna har gjorts med från en satellit med hjälp av instrument som fångar nattljusets utbredning och intensitet.

Instrumentet klarar inte att mäta blått ljus, och missar därmed en stor del av ljuset från LED-lampor. Därför hade forskarna förväntat sig att mätningarna skulle visa en minskning av det totala ljuset i den utvecklade delen av världen. Många städer har ju bytt ut sin gamla energikrävande gatuarmaturer till LED-armaturer.

Ljusanvändningen har ökat även vid tidigare skiften till effektivare ljuskällor. När elektriskt ljus ersatte fotogenlampor och stearinljus blev det ljusare i hemmen såväl som på arbetsplatser, konstaterar FoF.