Logga in

Elkoppling revs efter anmälan från Elfelsmedlem

Publicerad
17 jan 2018, 16:10
| Uppdaterad
24 maj 2021

Ett nytt landmärke håller på att färdigställas på historisk mark i Strängnäs, men installationen av belysning i Kungstornet har anmälts till Elsäkerhetsverket. Efter åtgärder ska snart en ny, säkrare installation vara klar.

Installationen av belysning i nya Kungstornet på Långberget i Strängnäs har väckt debatt under början av året. Efter att en privatperson anmält installationen till Elsäkerhetsverket begärde myndigheten att elen kopplades ifrån omedelbart.

 – Belysningen i tornet matades från kommunens lyktstolpe, med 230 Volt genom en kabel inuti en gul slang. Denna låg löst på marken 20-30 meter upp till tornet. Enligt regelverket ska en sådan matning vara nedgrävd, säger Emanuel Aldén, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Mer Elfel: Bauhaus: ”Inget komiskt alls”

”Jag kan hålla med om att det inte var vackert gjort. Det var många prylar inköpta på Bauhaus och skarvsladdar hit och dit.”

Stefan Waltersson, platschef Strängnäs Elmän.

Ideella föreningen Kungstornet Långberget, som ansvarar för installationen, stängde genast av strömmen till tornet. Därmed kunde Elsäkerhetsverket avsluta ärendet, utan vitesföreläggande.

Föreningens företrädare menar dock att debatten om eldragningarna är en ”storm i ett vattenglas”.

– Det har aldrig varit någon risk för någon människa, och det handlade om en 12 Voltsinstallation av LED-belysning liknande den som många har i sina trädgårdar kring jul, säger Rolf Wallinder, initiativtagare och projektledare för Kungstornet.

Han menar också att det skrivits en del felaktigheter i lokalpressen och på Facebook om belysningsinstallationen. Jordfelsbrytaren var ordentligt fastsatt med stålband, och de grenuttag som användes var för utomhusbruk, enligt Rolf Wallinder.

Även elinstallationsföretaget Strängnäs Elmän, som hjälpt Wallinder med installationen, tycker att situationen liknar en fjäder som blivit till en höna.

– Men jag kan hålla med om att det inte var vackert gjort. Det var många prylar inköpta på Bauhaus och skarvsladdar hit och dit, säger Stefan Waltersson, platschef hos Strängnäs Elmän.

Enligt Elsäkerhetsverket var dock installationen ett tydligt regelbrott och anslutningskabeln borde ha varit nedgrävd från början. Något sådant som ”en temporär lösning” finns inte.

– Det jag tittat på är en starkströmsmatning, allt annat är missuppfattningar. Kabeln ska vara nedgrävd och kapslingar med jordfelbrytare ska vara fastskruvade, inte upphängda med spännband, säger Emanuel Aldén.

Efter påstötningarna har föreningen Kungstornet Långberget nu grävt ner matningskabeln. Den del som går över berget dras genom ett specialrör. LED-belysningen kommer att ersättas av en fast fasadbelysning. Denna ska installeras helt och hållet av fackmän.

Om ett par veckor beräknas den nya, säkrare belysningen vara klar.