Logga in

“Det man inte kan se kan man heller inte stjäla”

Publicerad
24 nov 2017, 15:41

Dimkanon, personlarm för ensamarbetande, och en värmekamera som kan upptäcka människor på över 600 meter i alla väder. Det här är några av produktnyheterna från säkerhetsmässan Sechtech i Älvsjö den gångna veckan.

Molnbaserad passage blandar online med offline

– Istället för att köpa och installera en mjukvara på en server så tar molnlösningen hand om all administration.

Mikko Laulumaa.Det säger Mikko Laulumaa säljare på Dormakaba om deras nya passagesystem Exivo som är tänkt för upp till ett par hundra dörrar och max 500 användare.

– Det nya är att integrera online och offlineenheter. Du bär med dig din behörighet i taggen och validerar dem och så att säga “köper” tidsstämpel som fungerar en viss tid. Du kan ha en batteridriven enhet på en glassdörr till exempel. Den behöver inte kommunicera och batteriet räcker ungefär tre år eller 150 000 låsöppningar.

Ett lås som är offline kan sättas var som helst och det är lätt att flytta. En nackdelen är en tidsfördröjning på ett par sekunder.

En annan av Exivos fördelar är att upplåsning också kan ske via mobiltelefonen dit en länk skickas som kan användas för att låsa upp en dörr. 

– Du kan också fjärröppna dörren om du inte vill skicka en länk, säger Mikko Laulumaa.

Nu kommer Googles kameror till Sverige Därför ska du bry dig om Nest

Värmekamera upptäcker människor utan att identifiera

 – I Norge ökar det kraftigt. Sverige känner jag inte till så väl.

John Hukkelås.John Hukkelås, Focus Security, som bland annat installerat Sightlogix termiska kamera på norska lågprisflygplatsen Torp Sandefjord, berättar om systemet som kan upptäcka en människa på 600 meter. Enheten innehåller både den termiska sensorn och en hd-kamera och genom att ställa in gps-punkter när man installerar kameran visas en box runt alla människor i bild även på den parallella filmbilden trots att dåligt väder eller mörker kan göra att man faktiskt inte ser personen.

På kundlistan finns utöver flygplatser också olje- och gasindustri, försvar, kärnkraftverk och andra större offentliga institutioner. Med inbyggd processor behövs bara två kablar från kameran, en för att koppla ihop den med ett larmsystem och en för att skicka videosignal.

Röster från säkerhetsmässan 2017: Elinstallatör vill in på het larmmarknad

 

“Det man inte kan se kan man inte stjäla”

– Traditionella larm gör ingenting och kameror spelar bara in. Det här tar inbrottsskyddet till nästa nivå.

Det säger Tommy Arvidsen (som står med ryggen mot kameran på bilden i bildspelet ovan) på Protect A/S i Danmark som berättar att deras dimkanon säljer bra både i Sverige och Danmark. I Sverige är det framförallt servicehandeln som köper men också för installation vid uttagsautomater.

I samma stund som inbrottslarmet går skjuter dimkanonen ut en blandning av vatten och glykol som lägger sig som en tät dimma som stannar kvar i 20 minuter och gör det svårt för tjuven att se något överhuvudtaget.

– Det man inte kan se kan man heller inte stjäla. Och väntar tjuven 20 minuter på att dimman ska skingras för att gå in igen kommer lösa ut larmet och dimkanonen igen.

IN:s konjukturrapport: Här sker tillväxten

 

Personlarm för inomhusbruk

 

Viktor Fristedt.– Vi blir ofta inkopplade efter en olycka. När man ser över sin verksamhet och bedömer att man har ensamarbete och det finns risk för hot, bråk eller olyckor så måste du ha ett personlarm enligt arbetsmiljöverket.

Viktor Fristedt SRT Personlarm berättar på mässan om bolagets senaste produkt som utöver gps också har en radiomodul för att kunna positionera inne i en byggnad.

– Den har också en “man down”-funktion som detekterar ifall enheten blir liggande. Om man är medvetslös eller av annat skäl oförmögen att trycka på knappen så larmar den.

Larmet säljs med ett abonnemang och med allt inkluderat kostar det runt 400 kronor i månaden.

– När man tecknar avtal gör man ett larmunderlag och beskriver vilken typ av risker som ingår i jobbet och vilken typ av hjälp man kan tänkas vilja ha vid ett larm. Det är olika beroende om man är elektriker eller väktare. Det är samma personlarm men olika behov, säger Viktor Fristedt.