Logga in

Nyrenoverad villa full av elfel: ”Skrämmande brister i elanläggningen, mycket som var helt regelvidrigt”

Publicerad
24 okt 2017, 07:26

Maria Eguiguren i Kalmar var jätteglad över att äntligen ha hittat ett fint fritidshus. Men när hon skulle flytta in hade elinstallationerna stora brister. Felaktig kabeldragning och förbikopplade huvudsäkringar gjorde huset livsfarligt att bo i. Nu är allt åtgärdat — men säljaren vägrar ersätta dem för kostnaderna.

Villan i byn Örsjö utanför Nybro var helt nyrenoverad. På visningen såg allt fräscht och fint ut – vita väggar, stora fönsterytor och gott om belysningsarmaturer och eluttag. Men när Maria Eguiguren och hennes sambo Lennart Samuelsson skulle ta sitt nya fina fritidshus i besittning efter tillträdet fick de en chock. Där det tidigare suttit takarmaturer monterade stack bara eltrådar ut ur elrören. Två på något ställe, tre på ett annat och fyra på ett tredje. Färgen på trådarna varierade, men de flesta var blå.

Hanna och Ronnys drömvilla vimlade av elfel

Urban Nilsson.– Då blev jag misstänksam och bad elektrikern Urban Nilsson på Elia komma hit och sätta riktiga lamputtag i taket. Men han ville inte åtgärda felen utan menade att här krävdes allt en ordentlig elbesiktning. Mycket talade för att det var mer än de där lamputtagen i taket som var felaktigt utförda, berättar Lennart Samuelsson.

Och nog var det så.

Listan på de fel som uppdagades när Urban och kollegan Peter Höckerfelt besiktigade husets elinstallationer blev lång.

Efter Elinstallatörens artikel: Så har det gått för fulelsvillan i Vallentuna

– Då blev jag misstänksam och bad elektrikern Urban Nilsson på Elia komma hit och sätta riktiga lamputtag i taket. Men han ville inte åtgärda felen utan menade att här krävdes allt en ordentlig elbesiktning.

Lennart Samuelsson, husköpare

– Vi fann skrämmande brister i elanläggningen, mycket som var helt regelvidrigt och dessutom rent livsfarliga installationer. Som att två av huvudsäkringarna förbigåtts med lös koppartråd och att jordfelsbrytaren kopplats på sådant sätt att dess enda funktion var som huvudströmbrytare – några jordfel kunde den inte lösa ut för, säger Urban.

”Vi har hela tiden försökt komma överens med kunden”

Maria Eguiguren tog kontakt med mäklaren på Svensk Fastighetsförmedling och ville häva sitt köp. Hos honom fanns ingen hjälp att få, han avsvor sig allt ansvar för elfelen.

– Ta kontakt med en jurist, var det enda råd jag fick, minns Maria.

Här är hela listan med fel i Maria och Lennarts villa 

En kontroll med försäkringsbolaget gjorde dessutom klart för henne att det inte fanns någon försäkring som täckte kostnaderna för att åtgärda felen. Lennart Samuelsson hade gjort en anbudsförfrågan till lokala elföretag så Maria visste att det hela handlade om någonstans runt 60 000 kronor. Hon tog därför kontakt med säljaren direkt.

Försäkringsbolag varnar för felaktiga installationer av solceller

– Han erbjöd mig först att en granne skulle komma över och hjälpa mig rätta till det hela, men eftersom den personen inte alls är någon elektriker så nappade jag förstås inte på det budet. Sedan fick jag ett erbjudande om 20 000 kronor, i utbyte mot att säljaren fick friskriva sig från alla eventuella dolda fel i huset och det kunde vi förstås inte heller acceptera.

– Två av huvudsäkringarna förbigåtts med lös koppartråd och att jordfelsbrytaren kopplats på sådant sätt att dess enda funktion var som huvudströmbrytare – några jordfel kunde den inte lösa ut för.

Urban Nilsson, elektriker

Maria Eguiguren och Lennart Samuelson lydde därför mäklarens råd och tog kontakt med Glimstedts advokatbyrå i Kalmar.

”Det bolmade stor svart rök ur stolpen”

– Det var i april och sedan dess har advokaten förgäves väntat på svar från säljaren. Nyligen hörde denne av sig och förklarade att han var sjuk och inte orkade hantera den här historien just nu, säger Lennart Samuelsson. 

– Så nästa steg blir att stämma honom, tillägger han.

Vårdslös elinstallation – kvinna brännskadad i badrummet

För Urban Nilsson står det ganska klart varför elinstallationerna i huset ser ut som de gör. De har nämligen inte utförts av svenska yrkesmän.

– Så nästa steg blir att stämma honom.

– Jag har ju mitt kontor här intill och har vid flera tillfällen själv sett att det är polska arbetare som utfört arbetet. Om de var elektriker eller ej kan jag inte avgöra. De verkar inte ha haft särskilt god koll på vad som föreskrivs i de svenska elinstallationsreglerna, konstaterar Urban. 

– För min del har jag svårt att förstå hur det överhuvudtaget kan vara möjligt att göra om de elektriska installationerna i ett hus utan att de sedan blir kontrollerade och godkända av en ansvarig elektriker, konstaterar Lennart Samuelsson.