Logga in

”Smart hem kommer – trots kufarna”

Publicerad
22 maj 2017, 14:17

Inga lampor i det här huset går att sätta på.”
”Du skojar?!”
”Näe …”
Ridå.
Scenen när Mats förklarar för sin nya fru Elisabeth i SVT-serien ’Gift vid -första ögonkastet’ är lika smärtsam som rolig. Den ringar in hur smarthemtekniken -anammats av kufar.

Mats har programmerat lamporna i hemmet, de tänds och släcks automatiskt. Fantastiskt tycker han. Men 100 år av mänsklig vana att kunna tända och släcka lampor avskaffar vi inte bara sådär.

Ett annat exempel: En vän fick när hon skulle gå och lägga sig en kväll vid elva-tiden ett sms från sin man. ”Får du besök?” Hennes äkta make, bortrest vid tillfället, hade nämligen installerat en sensor på ytterdörren. Hon som befann sig på övervåningen och verkligen inte öppnat ytterdörren hade i den här situationen förstås lätt kunnat drabbas av panik. Är det nån som försöker göra inbrott och fått upp ytterdörren?

Anders Kjellström har en egen modell: ”Jag bor i världens smartaste hus”

Hon låser sovrumsdörren, men tar det i övrigt coolt. Och det visar sig vara den sunda reaktionen. För det uppdagas att det är hennes egen passage, flera timmar tidigare, som har registrerats, men levererats först sent på kvällen till makens mobil.

Hans-Olof med bränslecellshuset har KNX överallt

En vän fick när hon skulle gå och lägga sig en kväll vid elva-tiden ett sms från sin man. ”Får du besök?” Hennes äkta make, bortrest vid tillfället, hade nämligen installerat en sensor på ytterdörren.

I elteknikbranschen har det tjatats i evigheter om det smarta hemmet. Varför har det gått trögt att sälja in det? Det uppenbara skälet är att funktionen inte har varit så smart som tekniken. Kufen eller, lite snällare, nörden är på gott och ont inte sen att anamma ofärdig teknologi. Men det är inte tack vare de tidiga användarna som det smarta hemmet nu kommer – utan trots dem.

Ålagille ledde till bus-enkelt smart hem  

Nu börjar de verkligt smarta lösningarna få genomslag. På årets upplaga av Elfack gick nyinstiftade KNX Special Award till Kenneth Kilheim. Alla hans elinstallationer är gjorda med smart teknik. Den dagen kunden vill ha en ny funktion finns tekniken redan på plats.
På Elfack var det många som hade styrning av belysning i tankarna. Och vi pratade med gänget bakom Elrätt Idébanken, de får allt fler användare som faktiskt använder verktyget för att sälja moderna elanläggningar. 

Läs mer om hur Kenneth Kilheim säljer KNX för samma peng som en vanlig elinstallation.

Han vann KNX Award 2016

Marknaden för smart elteknik ökar nu och det märktes tydligt på Svenska Mässan.

Marknaden för smart elteknik ökar nu och det märktes tydligt på Svenska Mässan. Kolla in våra tre program av Elstudion som vi gjorde direkt från mässgolvet:

Elstudion 7: Elfelen som orsakar bränder
Elstudion 8: Elstudion spanar produkter på Elfack
Elstudion 9: Stipendium för extra tändtråd i vägguttag

Så, hur var var det nu. Ska den smarta tekniken avskaffa funktioner vi är vana vid, som att tända och släcka lampor och ska den göra att vi kan övervaka varandra i hemmet? Nej tack!