Logga in

Elfel är död, länge leve Elfel!

Publicerad
17 feb 2017, 14:24

“Visst är vi stolta över att Elfel växer. Men det är fullkomligt meningslöst att släppa in en enda medlem till om det innebär att gruppens identitet urvattnas. Nu söker vi dig som vill hjälpa oss starta om Elfel och göra gruppen bättre.”

Det är alltid lätt att avfärda kritiker som gnällspikar. Men om jag lärde mig något av tio års fackligt arbete är det att medlemmars kritik alltid bottnar i engagemang. När folk slutar kritisera ska man bli orolig, då har de slutat bry sig. När Elfel-Henric hörde av sig och sa: “Ta inte bort Tommy Sjöbergs inlägg med en 13A passdel, det är så länge sedan vi hade en bra diskussion i Elfel” blev det en väckarklocka för mig. En annan trogen Elfelsmedlem har under de senaste veckorna hört av sig och berättat hur många inlägg han anmält, men också – och det här är viktigare – om att folk lämnar gruppen.

”Elfel, precis som Elinstallatören, ska vara till för elteknikbranschen, för dig som jobbar med elinstallation, antingen som montör eller behörig elinstallatör.”

Varför kritiserar man hur Elfel sköts? Jo, för att man gillar gruppen och tillbringar tid i den. Man vill att den ska fortsätta vara bra och fylla den funktion den alltid har fyllt: En ventil, ett sätt att skratta åt galenskaper i svenska elanläggningar. Varför har vi hamnat i en situation där personer som varit med länge lämnar gemenskapen? Och varför var det länge sedan diskussionen var bra?

Det har snart gått ett år sedan Elinstallatören tog över driften av Elfel. Redan på grundarna Stefan Hjerpe Mårtas och Henric Hagbergs tid hade gruppen växtvärk. Den gick från drygt 10 000 till knappt 20 000 medlemmar på ett år och administrationen tog allt mer tid för dem. Mindre än ett år efter att tidningsredaktionen tog över jobbet har gruppen fördubblats igen. Hur stolta vi än är över att Elfel växer är det fullkomligt meningslöst att släppa in en enda medlem till om det innebär att gruppens identitet urvattnas. Elfel, precis som Elinstallatören, ska vara till för elteknikbranschen, för dig som jobbar med elinstallation, antingen som montör eller behörig elinstallatör. En del av innehållet i Elfel är ärligt talat helt obegripligt för mig och andra som inte har gått El- och energiprogrammet på gymnasiet. (Även om jag oroväckande nog har börjat skratta åt elskämt).

”Vi på redaktionen vill ge gruppen en omstart. Nu söker vi dig som har varit med länge i Elfel […] Målet är att Elfel ska fortsätta att vara elteknikbranschens viktigaste forum och att vi ska få in elfelen som spelar roll.”

Vi på redaktionen vill ge gruppen en omstart. Nu söker vi dig som har varit med länge i Elfel och som antingen har ECY-certifikat eller är behörig elinstallatör. Målet är att utöka gruppens moderatorer med frivilliga krafter som kan hjälpa till att godkänna nya medlemmar och rensa i kommentarer och inlägg. Målet är att Elfel ska fortsätta att vara elteknikbranschens viktigaste forum och att vi ska få in elfelen som spelar roll.

Anmäl dig om du vill hjälpa till att moderera Elfel: Länk till Google-formulär