Logga in

”Respekten för el är noll och intet”

Publicerad
27 dec 2016, 09:45

Håkan Svanström på Svanströms El och VVS är en av de många elinstallatörer som vittnar om ett ökat hemma­fixande inom el.

– Respekten för el är noll och intet. Privatpersoner har generellt sett ingen koll alls, säger han.

I tv-programmet Äntligen Hemma i TV4 (måndagen den 31 oktober) diskuterade Håkan Svanström och programledaren Martin Timell det växande problemet med hemmafixande av el. Håkan Svanström hade med sig en låda med sönderbränd elmateriel som han stött på när han fått åtgärda felaktiga och ibland direkt livsfarliga hemmainstallationer.

– Privatpersoner ringer oss när det blivit kortslutning eller fel på något annat sätt. Ofta handlar det om felaktig dimensionering av kablar och säkringar och om felaktig inkoppling av dimrar. Det är inte ovanligt att man exempelvis använt högtalarkablar som elkabel.

– Privatpersoner ringer oss när det blivit kortslutning eller fel på något annat sätt. Ofta handlar det om felaktig dimensionering av kablar och säkringar och om felaktig inkoppling av dimrar.

Enligt Håkan Svanström finns det ett självklart samband mellan försäljningen av elmateriel i byggvaruhusen och det ökade hemmafixandet inom el.

– För tillverkarna är det förstås bara pengarna som styr. De vill sälja så mycket som möjligt. Jag tycker att de har dålig respekt för elsäkerheten. Om de haft det skulle de inte sälja direkt till konsumenterna utan bara via grossister, som tidigare.

Vad kan då branschen göra för att stävja hemmafixandet?
– Vi måste på ett tydligt och enkelt sätt sprida budskapet om att el kan vara livsfarligt. Folk kan ju köpa skalpeller i butik men det betyder inte att de opererar sig själva. Varför tänker man inte likadant när det gäller el? Genom att koppla el kan du ta livet av dig själv eller andra.

– Folk kan ju köpa skalpeller i butik men det betyder inte att de opererar sig själva. Varför tänker man inte likadant när det gäller el? Genom att koppla el kan du ta livet av dig själv eller andra.

Håkan Svanström och många andra elinstallatörer oroas också av det ökande antal elinstallationer som görs av utländska företag med oklara kunskaper.

– Det är bara att gå in i vilket byggvaruhus som helst så ser du att de är en stor kundgrupp.