Logga in

Här byggs ”superfabriken”

Publicerad
12 dec 2016, 08:48

Bostadsbristen är stor i landet, och Lindbäcks har fått en rad stora ordrar på senare år. Därför ska kapaciteten trefaldigas med en ny husfabrik.

Målet är att den nya ”superfabriken” ska blir Europas modernaste produktion av flerbostadshus.

Lindbäcks bygg investerar närmare en halv miljard i satsningen.

Fabriken byggs på Haraholmen vid ­Piteå hamn, vilket gör det möjligt att skeppa ­lägenheter till havs framöver. 1 600 ­lägenheter ska kunna byggas per år. Samtidigt ska den ­befintliga fabriken i Öjebyn ha kapacitet för cirka 800 lägenheter per år.

Bravida gör installationerna även i fabriksbygget. När Elinstallatören besöker bygg­arbetsplatsen stå den enorma stommen klar, ­golvet är nygjutet. Nu råder lugnet före stormen.

– Här har vi 13 000 timmar ogjort, säger Andreas Risberg, avdelningschef på Bravida i Piteå, och ser sig omkring i den öde jättelokalen.

– Här har vi 13 000 timmar ogjort.

Andreas Risberg, avdelningschef på Bravida i Piteå

Först nästa vecka startar elinstallationsarbetet. Projektledaren Pär Widestedt är inlånad från Bravidas kontor i Umeå. Han ser inga större svårigheter med uppdraget om man ser till de tekniska och produktionsmässiga aspekterna.

– Men storleken är en utmaning. Det gäller att hitta arbetskraft och att få fram allt materiel, säger han.

Som mest räknar han med att ha 10–15 montörer på plats i den 375 meter långa och 98 meter breda lokalen. De ska bland annat dra 40 000 meter kabel och montera 3 000 meter kabelstege, 4 300 meter armaturskena och 440 LED-armaturer. Och så ska två nya transformatorstationer byggas, plus ett antal centraler.

– Fast kraftmatningen är inte så omfattande, den här anläggningen är ju inget effektmonster direkt, säger Pär, som tidigare har gjort installationer i Facebooks serverhall i Luleå, en anläggning som kräver betydligt mer kraft.

– Fast kraftmatningen är inte så omfattande, den här anläggningen är ju inget effektmonster direkt.

Projektledare Pär Widestedt, Bravida Umeå

Superfabriken ska dessutom få el från en rejäl solcellsanläggning på taket, men den installationen görs inte av Bravida.

I december 2017 invigs den nya fabriken. När produktionen sedan startar blir likheten med bilindustrin ännu större än i dagens fabrik. All produktion ska ske i ett enda sammanhängande flöde i stället för på stationer på olika platser i lokalen. En 250 meter lång bana av kedjematare ska baxa fram modulerna automatiskt, och när taket väl har monterats flyttas modulen fram en station varje halvtimme.

Då gäller det att montörerna håller takten. Blir det stopp i en station, blir det stopp i hela flödet, som i en bilfabrik. Tanken är att de fel och avvikelser som dyker upp ska kunna upptäckas snabbt. Allt för att förbättra och effektivisera processen ytterligare ett snäpp.

FAKTA

Lindbäcks bygg

Ort: Piteå.
Grundades: 1924.
Antal anställda 2015: 250.
Omsättning 2015: 780 miljoner kronor.
Produktion: 20 lägenheter per vecka.