Logga in

Från miljonprogram till glesbygden

Publicerad
13 sep 2016, 12:00

Han gjorde det som många drömmer om men inte vågar. ­Efter tio år i Stockholm lämnade Morgan Norlander en trygg anställning för att bli elinstallatör på landet. Han sökte sig hem till natursköna men glest befolkade Nordingrå vid Höga Kusten, utan kunder, garantier eller skyddsnät …

– Jag saknar verkligen inte bilarna och stressen i Stockholm. Det är underbart att mina barn kan få växa upp här på landet, precis som jag och min fru gjorde, säger Morgan.
Morgan Norlander har vuxit upp på en bondgård i Lidböle i Nordingrå. Hans fru Malin är också från orten, uppvuxen i Mjällom.

Morgan läste på elprogrammet i Kramfors och gjorde sin lärlingstid på Nordins Elektriska, som då var verksamt i Nordingrå, men numera huserar i Härnösand. I samband med att Malin började läsa till sjuksköterska flyttade båda till Stockholm. Under tio år i Stockholm jobbade Morgon på tre olika elfirmor, först på Vreta El, därefter på Bravida och slutligen på TKH El, som startades av några tidigare Bravidaanställda.

Under några år bodde paret i miljonprogramsområdet Flemingsberg i Huddinge, så långt det går att komma från glesbygden.

De sista åren i Stockholm började Morgan läsa in allmän behörighet på distans, något som öppnade för att framöver starta eget företaget. När paret skulle få sitt första barn bestämde de sig för att flytta tillbaka till Nordingrå. Morgan hade då fått sin behörighet som elinstallatör. Han bestämde sig för att satsa allt på ett kort och starta upp en elfirma på orten. Någon vidare research kring marknadsläge och affärsförutsättningar hade han dock inte gjort.

– Jag saknar verkligen inte bilarna och stressen i Stockholm. Det är underbart att mina barn kan få växa upp här på landet, precis som jag och min fru gjorde

– Men eftersom det finns väldigt många snickare och byggfirmor i Nordingrå men bara ett elteknikföretag tänkte jag att jobbförutsättningarna ändå måste vara goda. Jag hade också hört att det redan etablerade företaget periodvis hade lite för mycket att göra och att de fick säga nej till jobb. 

Hösten 2013 gick flyttlasset. Paret hade hittat och köpt en gård i Björnås. Malin har varit barnledig i perioder då de fått sitt andra barn men hon har också jobbat på sjukhuset i Örn-
sköldsvik. I sommar har de på försök startat upp bed-and-breakfast i gästhuset på tomten.

Nackdelarna med att bo i glesbygd har mest att göra med vintern och den bekvämlighet som han och Malin vande sig vid åren i Stockholm.

– Här är det långt till affären och serviceutbudet är litet. På vintrarna kan väglaget vara riktigt besvärligt, så fyrhjulsdrift på bilen är ett måste. Fram till förra året hade jag en tvåhjulsdriven transportbil, men jag körde fast hela tiden så jag bytte till en fyrhjulsdriven pick-up.

Avfolkningen av glesbygden präglar inte längre Nordingrå som de senaste åren ökat sin befolkning. Många barnfamiljer har också flyttat hit. Inflyttningen sammanfaller i tid med utbyggnad av ett fibernät där ägarna till husen i alla byar, även sjöbodar, till förhållandevis låga kostnader kunnat installera hypersnabbt och stabilt bredband. För Morgan är fiberanslutningen en förutsättning för företagandet.

– Här är det långt till affären och serviceutbudet är litet. På vintrarna kan väglaget vara riktigt besvärligt, så fyrhjulsdrift på bilen är ett måste. Fram till förra året hade jag en tvåhjulsdriven transportbil, men jag körde fast hela tiden så jag bytte till en fyrhjulsdriven pick-up.

– Min närmaste grossist finns i Örnsköldsvik, 6,5 mil enkel resa, så jag beställer allt via nätet. Om jag gör min beställning före kvart i sex på kvällen får jag oftast elmaterielen levererad före nio morgonen. Det är ganska fantastiskt med tanke på att grejorna skickas från ­Elektroskandias lager i Örebro.

Morgans firma har vuxit långsamt men stadigt under de ett och ett halvt år han har varit glesbygdselektriker.

– Jag är inte riktigt fullbelagd ännu.

På vintern är det ibland ont om jobb och på somrarna, när turisterna kommer, hinner jag inte med alla jobb, på så vis är det en viss obalans i beläggningen. Men det är härligt att kunna styra över sin egen tid.

– Min närmaste grossist finns i Örnsköldsvik, 6,5 mil enkel resa, så jag beställer allt via nätet. Om jag gör min beställning före kvart i sex på kvällen får jag oftast elmaterielen levererad före nio morgonen.

Han har precis fått sitt största uppdrag hittills, att installera utrymningslarm i 6 500 kvadratmeters industrilokaler på Gerdins i Mjällom. Bäst trivs han dock med omväxlande arbetsuppgifter och nya miljöer.

– Jag blir lätt uttråkad om jag är längre än en dag på samma ställe så det passar mig ganska bra att göra kortare servicejobb på olika ställen runt om Nordingrå.

Att de lämnade Stockholm har han eller Malin aldrig ångrat.

– Det var helt rätt. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att gå tillbaka till en anställning i storstaden. Vi trivs här och stannar, säger Morgan.

FAKTA

Morgan ­Norlander

Ålder: 33 år.
Familj: Hustrun Malin och döttrarna Ebba, 3 år, och Kerstin, 7 månader.
Fritidsintressen: Umgås med familjen, golf.
Senast lästa bok: ­Prinsessan blir storasyster (barnbok).
Senaste film på bio: Rush.