Logga in

Bytte ut belysningen — så mycket sparade de

Publicerad
21 jun 2016, 10:26
| Uppdaterad
15 apr 2021

Kontoret var nybyggt, men ÅF i Malmö bytte ändå ut den befintliga belysningen och fick en energibesparing – på 92 procent.
– Ändå var besparingen bara en bieffekt, viktigast var att vi fick ett ­komfortablare ljus på kontoret, säger Jim Collin, ljusdesigner på ÅF Lighting.

Det var 2013 som ÅF i Malmö behövde nya lokaler. Konsultföretaget hade gått samman med Malmöföretaget Epsilon och fanns nu på tre olika platser i staden. I det läget uppstod en möjlighet att ta över kontorslokaler i Västra Hamnen som ett fastighetsbolag byggt åt ett annat företag – som för sin del backat ur i sista stund.

ÅF fick chansen att flytta in i lokaler med bra läge som räckte för hela verksamheten och hade dessutom en bra sits i hyresförhandlingarna.

– Eftersom det här var sent i färdigställandeprocessen hade vi inga större möjligheter att påverka kontorens utformning, berättar Jim Collin.

Jim är ljusdesigner på ÅF Lighting och ansvarig för den verksamheten på Malmökontoret.

LÄS MER: Systemfelen som höjer energinotan för belysning. 

När Jim och hans ljuskolleger såg hur belysningen var ordnad insåg de att den lämnade mycket övrigt att önska. Lösningen som fastighets­ägaren valt var uppenbart inte särskilt energi­effektiv. Men med två månader kvar till inflyttning gick inte mycket att göra åt den saken.

– Vi bestämde oss ändå för att försöka förändra belysningen – efter inflyttning. Min enhet som jobbar med ljusdesign behövde något bättre att visa upp för kunder på besök. Även elavdelningen som sitter bredvid var missnöjda med installationen, både i fråga om ljusgestaltning i kontoret och om belysningsekonomi.

– Vi bestämde oss ändå för att försöka förändra belysningen – efter inflyttning. Min enhet som jobbar med ljusdesign behövde något bättre att visa upp för kunder på besök.

Jim Collin, ljusdesigner ÅF Lighting

Jim Collin utfäste ett löfte om att man kunde spara minst 80 procent av energin till belysningen genom att plocka ner den gamla belysningen och installera en ny.

– Tillsammans med elavdelningen bestämde vi oss för att göra ombyggnaden utan att begära fastighetsägarens medverkan. Vi plockade ner den äldre belysningen och stuvade undan den i ett förråd på översta våningen.

Jim Collin berättar att från början var tanken att bara ordna bättre ljus över arbetsplatserna, men projektet växte. Till slut fick hela 350 kvadratmeter kontorsyta ny belysningsteknik installerad.

Efter ett knappt halvår stod allt klart. På ÅF är det ingen som undrar över om bytet var lyckat eller ej. Resultatet överträffade med god marginal det som Jim Collin utlovat.

– Först mätte vi energiförbrukningen i ett blindtest under en vecka en tid efter installationen. Det visade sig att vi förbrukade 92 procent mindre el med det nya ljuset, utan att någon på kontoret upplevde att belysningen blivit sämre. Tvärtom är vittnesmålen många om att arbetsplatsen blivit trivsammare och bekvämare att arbeta i.

– Den enorma energibesparingen är ändå bara en bieffekt av vårt utbytesprojekt, konstaterar Jim Collin.

– Först mätte vi energiförbrukningen i ett blindtest under en vecka en tid efter installationen. Det visade sig att vi förbrukade 92 procent mindre el med det nya ljuset, utan att någon på kontoret upplevde att belysningen blivit sämre.

Först och främst var det en bättre ljusplanering för att åstadkomma ett bättre ljus som var målet med det hela. Jim förklarar tänket bakom den nya ljuslösningen:

– De som arbetar på kontor behöver ljuset där de befinner sig. Därför har vi utgått från arbetsplatserna som i vårt öppna landskap delats in grupper om fyra personer i varje. Gruppen kan individuellt styra ljusnivån från downlight i taken. Förut var det hela lokalen som styrdes.

– Läsljuset, däremot, ska vara individuellt, därför har vi försett varje arbetsplats med en bordslampa.

I den nya belysningslösningen har ljusdesignerna arbetat mycket med att skapa ett gott vertikalljus som skapar en fond i rummen och med att skapa ett ljus i olika riktningar.

– Med ett fondljus på väggen känns rummet alltid ljust. Vi har kompletterat fondljuset med ljus över bokhyllorna, men avstått från att lägga ljus på golvytorna bara för dess egen skull. På dem finns nu bara indirekt, återreflekterat ljus. Lägger du ljus på väggarna fixar sig golvet av sig självt.

Halva kontorslandskapet försågs med infällda takarmaturer för grundljuset, den andra halvan försågs med pendlade armaturer med ner- och uppljus.

– Med ett fondljus på väggen känns rummet alltid ljust. Vi har kompletterat fondljuset med ljus över bokhyllorna, men avstått från att lägga ljus på golvytorna bara för dess egen skull.

– Den pendlade lösningen ger ett bättre omfältsljus, men här ville vi kunna visa våra kunder olika alternativ. När vi letade pendel-armaturer hittade vi en som var riktigt diskret.

– All belysning här samarbetar förstås med dagsljuset, men vi har varit noga med att skapa ett ljus som inte dagsljuskompenserar för mycket. Det har vi gjort för att undvika silhuetteffekter i rummet. Därför installerades lättnadsljus mellan fönsterpartierna för att skapa ett behagligare rum, förklarar Jim Collin.

Bakom den oväntat stora energibesparingen ligger flera faktorer. Utbyte till energisnålare LED-armaturer än förstås en, men ännu viktigare är styrningen. Den tillåter nu att ljuset kontrolleras över grupper av fyra arbetsplatser, där medarbetarna kan enas om en gemensam ljusnivå och sedan finjustera eventuellt med den egna dimbara arbetslampan.

– Och så har vi lagt en övergripande styrning för hela anläggningen som ser till att grundljuset ligger dimmrat till 20 procent.

– Och så har vi lagt en övergripande styrning för hela anläggningen som ser till att grundljuset ligger dimmrat till 20 procent.

Men, påminner Jim Collin, viktigare än besparingen är kanske ändå effekten av det nya ljuset på dem som arbetar i lokalen.

– Det är häftigt att se hur du kan förändra en lokal med hjälp av ljuset och att det variabla modulerade ljuset stimulerar kreativiteten på kontoret. Hade det här varit en produktionslokal så hade förstås ett jämnare ljus varit att föredra. Det säger i alla fall forskningen.

FAKTA

Tre viktiga förändringar

Jim Collin pekar på tre viktiga förändringar som behövs för att komma till rätta med den låga ­basnivån för kontorsbelysning:
1. Ljusplanerare ska medverka vid planeringen i stället för att låta en elkonsult göra ljusberäkningar efter schabloner.
2. Byt ut gammal teknik mot ny. I ÅFs fall hade lysrörsarmaturerna en verkningsgrad om 61 procent som tillsammans med drivdonens inverkan inte ger mer än 50 procent i systemverkningsgrad.
3. Tänk om när det gäller belysningsstyrningen. Sätt inte en strömbrytare för att styra 20 arbetsplatser. Koppla inte samman en sådan styrning med närvarodetektorer som tänder automatiskt – då är kanske ljuset tänt från tidpunkten då den första medarbetaren kom in till jobbet halv sex tills den sista går därifrån halv åtta.