Logga in

”Inom några år finns vi över hela landet”

Publicerad
11 maj 2016, 15:19

Det är bara tre år sedan Installations Companiet gjorde entré på den skånska marknaden. Men grundaren har tillförsikt:
– Målet är att skapa en rikstäckande partner för de som ­behöver specialinstallationer, säger 25-åriga Sebastian Vassiliou.

Mannen bakom Installations Companiet är en annorlunda företagsbyggare med ­spännande bakgrund.

Så Elinstallatören åkte till Malmö för att få veta mer om både grundaren ­Sebastian Vassiliou och företaget och för att titta på företagets nyinrättade showroom.

Vi lämnade företaget efter några timmar, ganska omtumlade av att ha tagit del av en företagshistoria som inte liknar någon annan. Maken till självförtroende – kalla det gärna kaxighet – får du söka länge efter i elteknikbranschen. Återstår förstås att se hur långt det hela räcker – än är ”IC”, som Sebastian Vassiliou kallar sitt företag, bara i sin linda.

Historien bakom hur företaget kom till har mycket att lära ut. Den handlar om personlig framåtanda, men också om värdet av etnisk mångfald där människor med olika bakgrund bidrar till att bygga ett framgångsrikt Sverige. Och om vikten av att hålla personliga visioner levande:

Sebastian Vassiliou saknar inte visioner. Hans företag har i dag tretton anställda i Malmö, men planer finns på en första filial i Helsingborg, där flera personer redan har anställts. Sebbe, som han helst kallar sig, vill undvika att ha fler än 20 personer anställda – i en och samma enhet. Med större enheter blir det svårt att behålla kontakten med alla i företaget och motverkar den trivsamma, lite familjära, känsla som Sebbe upplever att Installations ­­Companiet präglas av.

– Men jag tror att vårt koncept med att, via mindre enheter, erbjuda personlig service till privatpersoner och företag som behöver hjälp med speciella installationer kan hålla ganska långt. Långt längre än till sydvästra Skåne, där vi finns i dag. Här sticker Sebbe ut hakan ordentligt och uttalar sin framtidsvision:
– Inom några år finns Installations Companiet över hela landet!

– Jag tror att vårt koncept med att, via mindre enheter, erbjuda personlig service till privatpersoner och företag som behöver hjälp med speciella installationer kan hålla ganska långt. Långt längre än till sydvästra Skåne.

– Jag började min entreprenörskarriär som åttaåring med att sälja mobilskal på kvällar och helger, berättar Sebastian. Det här var sjutton år sedan, så ”Sebbe” var tidigt ute med produkten och lyckades bra med sin försäljning.

Efter grundskolan gick han vidare och var med och öppnade en butik i närheten av köpcentret Mobilia i Malmö. Hos Sebbes Mobilservice fick kunderna hjälp att reparera mobiltelefoner, installera program eller helt enkelt bara md att komma i gång med sin nyinköpta mobiltelefon. Efter några år i butiken gick Sebbe 2008 in som delägare och året därpå – 2009 – köpte han ut sin kompanjon.

– Att hjälpa andra har alltid varit en stark drivkraft för mig. När jag började tappa glöden för butiken och samtidigt såg att det var många som behövde hjälp därhemma med att installera datanät eller program på datorn startade jag Sebbes Installationer och körde hårt med installationsservice i stället. Sebbe åkte hem till privata kunder och kopplade LAN, installerade routrar och antivirusprogram och mycket annat.

Det tog bara ett par veckor innan Hi-Fi klubben i Malmö hörde av sig och undrade om
Sebbe kunde ta hand om installationerna hos deras kunder. Ryktet om hans höga servicenivå och om nöjda kunder lade grunden för det samarbetet som snart kom att omfatta inte bara Hi-Fi klubbens kunder i Malmö utan också i Lund.

– Att hjälpa andra har alltid varit en stark drivkraft för mig. När jag började tappa glöden för butiken och samtidigt såg att det var många som behövde hjälp därhemma med att installera datanät eller program på datorn startade jag Sebbes Installationer.

– Det blev mycket helg- och kvällsjobb av det där, jag började fundera på att anställa folk som hjälpte mig. I det skedet ringde ett företag och undrade om Sebbe kunde hjälpa till med kabeldragning för el i samband med en stor renovering hos Radisson Blu i Malmö. Det handlade om två månaders jobb för åtminstone flera personer. Sebbe anställde tio killar och tog in en praktikant. Projektet väckte intresset för elinstallationer.

Sebbe kom fram till att det var bäst att börja om från början, skapa en vettig organisation för både stark- och svagströmsinstallationer och etablera effektiva rutiner och arbetssätt
på båda områdena.

– Jag förstod att vi behövde ett bättre namn än ”Sebbes Installationer” Så kom namnet ­Installations Companiet till – med baktanken att förkortningen ”IC” skulle vara lätt att ­etablera bland nya och gamla kunder.

Med grekiskt påbrå på fädernet var det naturligt för Sebbe att välja blått och vitt som färger för logga och servicebilar. Det var ett gott val, för det dröjde inte länge innan de blåvita bilarna blev uppmärksammade.

– Nästa steg i vår marknadsföring var att göra en bra hemsida. Det är ett bra sätt att visa omvärlden att IT är något vi är duktiga på, förklarar Sebbe.

– Jag förstod att vi behövde ett bättre namn än ”Sebbes Installationer” Så kom namnet ­Installations Companiet till – med baktanken att förkortningen ”IC” skulle vara lätt att ­etablera bland nya och gamla kunder.

Uppdraget på Radisson gjorde Sebastian Vassiliou medveten om att det fanns bra jobb på elsidan, vid sidan om större projekt och entreprenader. Men för att företaget självt skulle kunna åta sig den typ av servicejobb som lockade krävdes en behörig elektriker i företaget.

– Då anställde jag Robert Roos som projektledare. Robert hade allmlän behörighet och hade som en av grundarna till El & Säkerhet i Malmö visat den typ av entreprenörsegenskaper som jag vill ha i företaget.

I dag har Robert sex montörer under sig och sköter alla elrelaterade projekt hos Installations Companiet. Sebbe själv fortsätter att hålla i svagströmsdelen med framför allt fiberinstallationer och annat på nätsidan, liksom med ett och annat säkerhetsprojekt.

Han har åtta montörer till hjälp för den delen. Kontoret, som numera finns på Industrivägen i Malmö, är också dagligen bemannat av Alexandra Jonsson som sköter de administrativa uppgifterna men också fungerar som kundrådgivare.

– Vi har ett fast pris för rådgivning till kunderna där vi åker ut till dem och rekommenderar hur de ska inrätta sitt nätverk därhemma. Ofta handlar det om kunder som fått en fiberanslutning framdragning till huset eller lägenheten och som inte riktigt vet vad de kan använda den till.
Sebbe förklarar att ett sådant kundbesök oftast resultera i en rekommendation om vilken utrustning kunden behöver och en offert på material och arbete.

– Till och med i dag har vi gjort 6 236 ­hemmainstallationer hos kunder med fibernät och vi har fler än 400 nya offerter ligger ute. Det här är en stor verksamhet för oss, säger Sebbe.
Installations Companiet har avtal med flera nätoperatörer som anlitar företaget för att ta hand om installationerna hos kunderna. Atea, Ericsson, Ownit, Sydantenn och Landskrona Energi är några av dem.

– Till och med i dag har vi gjort 6 236 ­hemmainstallationer hos kunder med fibernät och vi har fler än 400 nya offerter ligger ute. Det här är en stor verksamhet för oss.

– Oavsett om kunden är stor eller liten är vår idé att det ska finnas en person hos oss som alltid finns till hands när kunden behöver hjälp.
Vi ska inte vara ett företag som driver kunden framför sig, utan i stället ska vi finnas till hands när kunden behöver oss.

En annan sida av Sebbes vilja att hjälpa människor återspeglas i rekryteringen av medarbetare. Installations Companiet har en ledande montör som är rumän och som kom till företaget för fyra år sedan i jakt på ett arbete i Sverige.

– Han är en nyckelperson här som med sitt yrkeskunnande har tillfört mycket till företaget.
En annan anställd kom hit som ensamkommande flykting från Syrien för ett par år sedan, med yrkeserfarenhet inom IT och elteknik i bagaget. Han sökte arbete hos Sebastian som, med hjälp från Arbetsförmedlingen, kunde ordna ett sådant.

– I dag har Samir haft fast jobb hos oss i ett år. Han har kunnat teckna ett förstahandskontrakt på en lägenhet, lärt sig svenska och tagit svenskt körkort, säger Sebastian Vassiliou.

FAKTA

Installations Companiet

Grundat: 2013 av Stefan Vassiliou.
Huvudkontor: Malmö.
Antal anställda: 15, varav tre tjänstemän.
Omsättning: 1,3 miljoner kr 2014, då med tre anställda.
Vinstmarginal: 26,8 procent 2014.