Logga in

Falemo, Siezing, Wallin – därför gillar de Elfel

Publicerad
26 apr 2016, 14:25

Hundratals nya medlemmar har strömmat till efter nyheten om att Elinstallatören tar över Facebook-gruppen Elfel. En av dem är Elsäkerhetsverkets generaldirektör Elisabet Falemo. ”Elfel visar att det finns ett stort engagemang hos många när det gäller elsäkerhet och yrkeskunskap”, säger hon.

Fler än 400 personer har blivit medlemmar i Elfel sedan i slutet av förra veckan, då nyheten om Elinstallatören och Elfel publicerades. Antalet medlemmar uppgår nu till otroliga 21 000. Även Elinstallatörens Facebook-sida har fått många nya följare, och trafiken till Elinstallatörens sajt har ökat.

Varför är du med i Elfel?

Många branschprofiler har redan uttalat sig om varför de är med i Elfel. Nu vill vi veta varför just DU är med.

 

Dessutom vill vi sätta er som är med i Elfel på omslaget av Elinstallatören #5.

Vill du vara med? Skriv ett ok direkt i tråden på Elfel, så laddar vi ner din profilbild – eller mejla oss din bild och varför du är med i Elfel  redaktion@elinstallatoren.se . Tänk på att du måste äga rätten till bilden eller ha tillstånd av fotografen för att få ge oss rätt att publicera den. 

 

Varför är då Elfel så populär? Vi har sökt svaret hos några medlemmar, nya och gamla.

”Många bilder visar hur farlig el är och vad som kan hända.”

Jonas Wallin, ordförande Elektrikerna

Elisabet Falemo säger att hon gick med i gruppen för att hon tycker det är intressant att se bilder ur verkligheten.

– Det finns mycket att göra när det gäller att öka medvetenheten och kunskapen hos allmänheten om hur viktigt det är att elinstallationer görs på rätt sätt.

Elektrikerförbundets Jonas Wallin har varit medlem i Elfel ganska länge. Trots att det var ett tag sedan han var ute och skruvade säger han att han fortfarande identifierar sig som elektriker.

– Yrkesstoltheten liksom teknikintresset finns kvar och på den sidan ser jag inte bara ”roliga” elfel, utan jag lär mig också mycket om vad som händer i branschen.

Han tror att Elfel spelar en roll för elsäkerheten i Sverige.

– Dels för att riktiga elektriker i likhet med mig själv, kan lära sig och dels för att det kan få lekmän som tänkt ge sig på elinstallationer, utan att ha rätt kunskaper, tänker till och anlitar yrkesmän. Många bilder visar hur farlig el är och vad som kan hända, säger Jonas Wallin.

”Att på ett lättsamt sätt visa på felaktigheter och dessutom kunna diskutera dem är både roande och utvecklande. Genom interaktion med branschens ledande tidning Elinstallatören och Elfel med sina många följare skapas ytterligare möjligheter att utveckla branschen.”

Jan Siezing, vd Installatörsföretagen

Installatörsföretagens vd Jan Siezing tror att Elfels popularitet till stor del beror på den stolthet som finns i branschen för att göra effektiva och säkra installationer.

– Att på ett lättsamt sätt visa på felaktigheter och dessutom kunna diskutera dem är både roande och utvecklande. Genom interaktion med branschens ledande tidning Elinstallatören och Elfel med sina många följare skapas ytterligare möjligheter att utveckla branschen, säger han.

Håkan Svanström, ägare till Svanströms El och VVS, har själv satsat mycket på sociala medier, som han använder i marknadsföringen företaget. Han är sannolikt ett av få elteknikföretag i Sverige (de största undantagna) som har en person anställd för att arbeta med sociala medier och digital kommunikation. Han tycker att Elfel är en perfekt kanal för att lyfta vanliga och ovanliga problem.

–  Som medlem får man även snabb respons på problematiklösningar och idéer. Genom kanalen går det snabbt att sprida viktig information.

Örjan Borgström, utvecklingsansvarig på EUU och expert på elsäkerhet, använder liksom grundaren Henric Hagberg bilder från elfel i sin undervisning.

–  Det Elinstallatören kan tillföra till Elfel tycker jag är att ta ett grepp om ett ämne och skriva en artikel om det. På så vis skulle vi medlemmar få en mer samlad bild av ett visst problem. Artiklarna kan ju publiceras i både Elinstallatören och Elfel.

Även Hans Nyblom, som jobbar med affärsutveckling och med Elrätt på Installatörsföretagen, tror att Elinstallatören kan bredda innehållet i Elfel.

– Det är kul med elinstallationer! Ibland har det gått fel, låt oss skratta åt det, visst, men vi kan också finna glädje i alla nya möjligheter och nyheter. Framöver kanske vi skrattar åt det som idag är en godkänd standardinstallation och tycker att den hopplöst gammalmodig.

”Jag skulle också uppskatta lite större variation, många elfel återkommer gång efter gång.”

Jonas Frölander, tävlande i yrkes-VM i São Paulo.

Jonas Frölander, som tävlade för Sverige i Yrkes-VM i grenen telekommunikation förra året, är en trogen medlem i Facebook-gruppen. Han roas av den kreativitet som bilderna ofta visar på, även om installationerna kan vara farliga.

– Trots att vissa installationer är farliga är det spännande att se hur folk tänker när de är ute och monterar. De är roligt att se hur vissa människor kan vara så påhittiga för att de ska få ihop det, även om installationen inte följer någon standard.

– Men jag skulle också uppskatta lite större variation, många elfel återkommer gång efter gång. Kanske kan Elfel även visa bilder på installationer som är väldigt bra utförda, nästan som om den som gjort den haft för mycket tid på sig.

Roland Jonsson, energichef på HSB, har liksom Jonas Frölander varit medlem i Elfel ganska länge.

– För mig är det ett bra sätt att skaffa mig mer information om elfel. En sak som vi jobbar med inom HSB är elbilar och där verkar inte alla ha koll på vad höga effekter kan leda till.