Har ni dålig koll på era kablar?

Publicerad 8 feb 2016, 13:25

Kabeln var felregistrerad i Ellevios datasystem – precis som elfirman hävdade. Tidningen Elinstallatören ställer tre frågor till Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Hur kommer det sig att elfirman först fick ett medgivande som sedan drogs tillbaka?

– Två personer gjorde olika bedömningar utifrån samma data. Den första tyckte att det såg ut att funka, den andra gjorde en annan bedömning, säger Jonatan Björck, som är pressansvarig på Ellevio.

Läs om hur elinstallatören Yngve drabbades av energibolagets kabelslarv. ”Då säger handläggaren plötsligt att kablarna är för klena enligt deras datorsystem”.

Finns det en risk att fler elinstallatörer får felaktiga besked?

– Vi har 7 100 mil ledning, det är nästan två varv runt jorden, och vi genomför tusentals projekt runt om i landet varje år. Då är det klart att det ibland kan bli fel beslut eller finnas felaktig data i vårt system. Om vi är osäkra måste vi skicka ut en person på plats som tittar. Och efter din påringning gjorde vi det, säger Jonatan Björck.

Elinstallatören Yngve Svensson tycker att ni har dålig koll på era kablar. Kommentar?

– Det här ärendet har bevisligen varit onödigt krångligt och det är olyckligt. Elinstallatörerna är viktiga ambassadörer för oss och det är viktigt att de tycker att vi är enkla att ha att göra med. Men han är en enda person, och när vi gör undersökningar bland installatörer så brukar de ange ganska bra nöjdhet, säger Jonatan Björck.