Filamenttrådar i vinnande lampa

Publicerad 4 feb 2016, 15:04 | Uppdaterad 15 apr 2021

Sval, snål – och snygg. En energieffektiv filamentlampa får högst poäng i Råd & Röns led-test.

Lampan Airam Decor blev bäst i test när tidningen Råd & Rön rankade led-lampor med tjock sockel. Till utseendet liknar vinnarlampan en glödlampa. Men ljuset kommer inte från glödtrådar utan från tunna filamenttrådar där minimala lysdioder sitter på rad.

Totalt var sju av de 14 testade lamporna av filamentmodell.

– Filamentlamporna är mycket energieffektiva. I och med att de avger ännu mindre värme än de tidigare led-lamporna har de tjocka kylflänsarna på sockeln kunnat minskas, eller tagits bort helt. Det gör att en filamentlampa påminner väldigt mycket om en gammal glödlampa, och den är lätt att placera i olika armaturer, säger Sofia Börjeskog, som ansvarat för testerna i Råd & Rön.

Samtliga testade lampor har ett ljusflöde på runt 400 lumen, vilket är ungefär lika mycket ljus som från en 40 watts glödlampa. Men effekten är betydligt lägre, runt 5 watt. Den allra snålaste lampan är Osrams Retrofit med ett ljusutbyte på hela 125 lumen per watt.

Enligt EU:s regler ska en lampa ha en färgåtergivning på minst 80 Ra. Det kravet klarade alla testlampor. Bäst på att återge färger var V-light från Clas Ohlsom med ett Ra på 98, väldigt nära dagsljus som har en perfekt färgåtergivning med Ra 100.

Två av lamporna höll inte vad de lovade vad gäller ljusflöde. North Lights Dekorationslampa som utlovar 450 lumen levererade 368, medan Star Trading Illumination utlovar 400 och gav 331 lumen. Dessa båda fick därför lägsta betyg, en 1:a, i ljusflöde i Råd & Röns test.