Smart elgupp bromsar fartsyndare

Publicerad 20 jan 2016, 13:01

Ett farthinder som endast rör fordon som kör för fort. Det är fiffigheten med Actibump. ”Målet är att rädda liv”, säger David Eskilsson på Linköpingsföretaget Edeva som ligger bakom systemet och som nu vill satsa globalt.

Vippteknik gör att fartsyndarna får smaka på ett tillfälligt gupp med irriterande skak som följd. När fordon med rätt hastighet kan passera obehindrat blir trafikflödet jämnare och bussar kommer lättare fram. Utryckningsfordon drabbas inte av de tillfälliga bulorna.

– Målet är att rädda liv genom att skydda gående och cyklister i tätorter, förklarar David Eskilsson, vd på Edeva som ligger bakom systemet, i ett pressmeddelande.

Actibumb ska också ge miljöfördelar i och med färre inbromsningar och accelerationer och därmed mindre utsläpp.

Systemet är redan i bruk på Öresundsbron och i flera städer exempelvis Linköping och Uppsala. Just nu levereras det till Malmö.

– Intresse finns på många håll, både i Sverige och utomlands. Trafikproblemet som vi har en lösning för är globalt. Vi hoppas på att ta nya steg i internationaliseringen under 2016, säger David Eskilsson

De smarta elguppen styrs av elektronik i utomhusskåp från Rittal. Skåp som står inför utmaningen att klara både vinterkyla i norra Skandinavien och sommarhetta vid Medelhavet.

Enligt pressmeddelandet har Rittals skåp standardiserade tillbehör för klimatkontrollen. De aktuella utomhusskåpen har IP 55-klassning och kan utrustas med lås. De finns med olika bredd och möter behovet av flexibilitet hos Edeva för att kunna ansluta 1-4 enheter till varje skåp.