Logga in

Nordiskt ljus bländade på mässan

Publicerad
4 feb 2015, 12:45
| Uppdaterad
15 apr 2021

Stockholm Furniture and Light Fair sägs vara världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och ljusdesign. I år hölls mässan 3-7 februari på Stockholmsmässan i Älvsjö. Belysning är en mindre men av allt att döma växande del av den här mässan. Här kunde besökaren låta sig bländas av det trendigaste inom modern belysningsdesign. Att LED helt dominerar som ljuskälla gjorde inte intrycket mindre bländande…

För den som är van att kolla in belysningsnyheter på Elfack eller easyFairs elmässa är Stockholm Furniture and Light Fair en helt annorlunda upplevelse. Här handlar det inte så mycket om teknik som om design och intryck. Och publiken är en helt annan – det är lätt att känna sig som en liten grå mus bland alla trendigt klädda, uppsminkade, stylade och stilriktiga besökare.

Den som är intresserade av aktuella designtrender har en hel del att hämta på den här mässan, som förr hette Nordic Light Fair. Intrycket från Elinstallatörens besök de två senaste åren består – naturmaterial och retro är grejer som är helt rätt också i år. Förutom trä och textil, som tidigare upplevts som mycket trendriktigt, hittade vi i år också taklampor med skärmar i korg på flera olika håll.

Hos Graypants Sweden visades lampor med skärmar som tillverkats av återvunnen wellpapp i en rad olika utföranden. Trendriktigare än så kan det knappast bli – ekologiskt och naturligt. Skärmarna precisionsskärs med laser och monteras för hand med hjälp av giftfritt lim innan de behandlas med ett miljövänligt flamskyddsmedel.

Begreppet ”Human Centric Lighting” har Elinstallatören skrivit om i nummer 1/2015. Det omfattar ljus som är anpassat till mänskliga behov och som därigenom inte enbart gör oss produktivare utan också är bra för vår hälsa. Den tyska kontorsmaterieltillverkaren Durable har nu gett sig in på belysningsmarknaden med Luctra, en serie arbetsbelysningar som kan anpassas till vars och ens ljusbehov.

De här lamporna styrs utifrån fem frågor som användaren först får besvara:
– När börjar du arbeta på dagen?
– När slutar du arbeta?
– När tar du rast?
– Vilka fem timmar i rad är du i störst behov av bra ljus?
– När under arbetsdagen upplever du att du är mest produktiv?

Utifrån de här frågorna skapas en personlig ljuskurva som baseras på erfarenheter och kunnande hos expertis som Durable anlitat. De mer avancerade armaturmodellerna kan styras via en app som ser till att ljusets färgtemperatur och intensitet regleras under arbetsdagen – utifrån användarens behov.

Ljuskällan är förstås LED med en ljusstyrka på 1 000 lux och reglerbar färgtemperatur från 2 700 till 6 500 K. Personer som arbetar i kontorslandskap och byter arbetsplats från dag till annan identifieras via bluetooth i vars och ens mobiltelefon så att de personliga inställningarna tillämpas i den armatur man arbetar vid för tillfället. Fiffigt.

I Ifös monter hittade vi en nyutvecklad LED-modul till företagets porslinssocklar med 185,5 millimeters gänga. Modulen levereras till de nya armaturerna Opus Medium LED och Cairo Medium LED, men de kommer också att finnas tillgängliga som utbytesdelar för den som vill byta den gamla ljuskällan på E27 sockel till en modernare.

– Modulen är på 13 W och ger hela 1 300 lumen, förklarade Niklas Aronsson på Ifö. Niklas berättade att den nya ljuskällan möjliggjort för Ifö att ta fram lägre kupor till armaturerna och att dimringen av LED-modulen sker både genom att ljusintensiteten sänks och genom att enskilda lysdioder helt släcks ned allt eftersom användaren sänker ljuset.

Annars var det mycket som kändes retro och klassiskt i Ifös monter.

– För oss är det inte retro utan det här är vad vi hela tiden har arbetat med. Vi tycker det är kul att våra armaturer känns så rätt i tiden just nu, skrattar Niklas Aronsson.

LedLab i Alingsås är ett företag som ligger i den tekniska framkanten när det gäller LED-tekniken. I år visade företaget ett par intressanta nyheter.

Arc är en så kallad ”highbay” armatur – alltså en armatur för montering på hög höjd i industrilokaler, lager och liknande. Arc är den lättaste armaturen av det här slaget hittills, hävdar LedLab. Med sin vikt på 4,3-9,8 kilo – beroende på utförande – är den lätt att transportera och installera.

– Med ett ljusutbyte på 104-116 lumen per Watt ger den här armaturen upp till 27 000 lumen, berättade Tobias Odequist på LedLab. Arc finns med inbyggd dagsljussensor som reglerar ner ljusstyrkan när det inte behövs till hundra procent.

Tobias visade också den andra nyheten, garagearmaturen Titan. I utvecklingsarbetet med den armaturen har LedLab tagit fasta på behovet av att blända ner det ljusintensiva LED-ljuset.

– Vi har samarbetat med ett parkeringsbolag för att ta fram en armatur som ger gott ljus i parkeringshus utan att blända bilförarna. Resultatet blev dubbla avbländande opalglas i armaturen. Vi har också försett den med inbyggt batteridrivet nödljus, tillade Tobias.

Som vi fått vänja oss vid på senare år fanns på mässan också ett antal utställare som låtit fantasin flöda fritt när det gäller att använda LED i diverse prydnadsattiraljer för hem och trädgård. Det här är en trend som kanske känns lite främmande för många och som av besökarantalet i montrarna att döma inte fått särskilt många anhängare bland landets ljusdesigners.

Hundratals lysdioder i julträdgårdens tomtelandskap är något som står i skarp kontrast mot den rådande ekotrenden hos andra utställare på mässan. Fenomenet lär ju inte bidra till LED-teknikens fördelar i energisparsammanhang.