Nya regler för husbygge ger ökad efterfrågan på elinstallationer

Publicerad 16 jun 2014, 11:17

I sommar blir det tillåtet att bygga ett extrahus på tomten utan bygglov. För elinstallatörer och elektriker innebär det påtagliga affärsmöjligheter, enligt Elektriska Installatörsorganisationen (EIO).

Den 2 juli får den som vill bygga ett extra hus på sin tomt – ett extra hushåll om man så vill – på 25 kvadratmeter, utan bygglov. De har kallats Attefallshus, och får dessutom vara fyra meter höga.

I byggbranschen hörs nu röster om en byggboom och om helt nya typer av boende och småhusföretagen har redan börjat förproducera hustyper som är ”självständiga bostäder” med möjlighet att dra in el, vatten och avlopp.

Elsäkerhetsverket har gått ut och tipsat om vad man bör tänka på gällande elsäkerheten, och det är uppenbart att allmänheten kan komma att behöva experthjälp.

– Du är själv ansvarig för att den fasta elinstallationen är säker i din villa eller fritidshus. Gör inga elarbeten själv, även om du tror att du kan. Om det blir fel kan det leda till elolycka eller brand och obehörigt elinstallationsarbete är straffbart, säger Fredrik Sjödin, överinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Johan Martinsson, bransch- och affärsutvecklingschef på EIO, tycker att möjligheterna för elteknikföretag är glasklara.

– Varenda elinstallatör och elektriker borde ta till vara på den situation som uppkommer till följd av de nya reglerna. Reglerna innebär att efterfrågan på bra elinstallationer kommer öka och elteknikföretagen kan bidra med sin kompetens, med förslag på lösningar och sedan naturligtvis med att installera dem, säger han.

De nya reglerna innebär också att villaägare får göra en tillbyggnad på huvudbyggnaden utan bygglov, då på max 15 kvadratmeter. Enligt Fredrik Sjödin innebär detta att befintliga elinstallationer behöver kompletteras eller byggas om.

– Tänk på att du som husägare är ansvarig för elsäkerheten, även för tillbyggnaden. Se till att den som utför elinstallationen är behörig och att arbetet uppfyller säkerhetskraven innan elanläggningen tas i bruk, säger han.