Ett mellanår på mässan

Publicerad
30 apr 2014, 13:57
| Uppdaterad
15 apr 2021

Den är alltid en självklar social knutpunkt, men årets mässa innebar inga omvälvande nyheter enligt Max Reiman som driver Elarkitektur i Stockholm. Branschen befinner sig i ett skede då leverantörerna förvaltar och utvecklar sina befintliga produkter.

Max Reiman summerar sitt sjunde besök på Light+Building i ordningen som fantastiskt ur ett socialt perspektiv. Mässan är imponerande stor som vanligt, men 2014 års upplaga kännetecknades inte av revolutionerande nyheter inom vare sig belysning eller elteknik.

– KNX fick mycket exponering, men det kändes som lite av ett mellanår och jag ser inga direkt nya trender där, säger Max Reiman.

– För två år sedan var jag förvånad över mängden av displayer som presenterades inom KNX. Det var oväntat med tanke på att de flesta av oss har en display i fickan i form av en smartphone. I år såg jag mer appar för mobiler och läsplattor och det är en logisk och väntad utveckling.

En sak värd att notera var enligt Max Reiman att små leverantörer börjat presentera designade knappar och knappsatser som väggmonteras för styrning av KNX. Men de stora företagen verkade i år putsa på sina befintliga, och vid det här laget, ganska kompletta sortiment.

– Jag hade hoppats på fler nyheter när det gäller fastighetsautomation baserat på KNX och kanske ännu mer på produkter inom trådlös KNX.

Han tycker att ETS 5, som är den kommande versionen av mjukvaran för KNX, ser lovande ut med bättre stöd för trådlösa anslutningar. På mässan fick besökarna enbart en förhandstitt på mjukvaran som blir tillgänglig i sin helhet senare i år.

Max Reimans intryck av belysningsnyheterna är blandade. Utbudet av LED är överväldigande, men han hade hoppats få se en lösning på problemet med dimring av LED i hemmiljöer.

– Det blir ingen behaglig belysning när dimmer kopplas till LED i hemmiljöer. I kontorsmiljöer är det inget problem, för där har man helt andra verktyg till hands, men för hemmet är dimrarna i princip fortfarande anpassade för glödlampor.

Max Reiman nämner dock Ledotron som spännande initiativ där flera stora aktörer vill utveckla LED-belysning och dimrar som är direkt anpassade för att fungera ihop och enkelt installeras i vanliga hushåll.

Leverantörernas utveckling av befintligt sortiment tar sig uttryck i en tydlig trend som Max Reiman välkomnar varmt. Det är att företagen bygger in fler funktioner i en och samma apparat.

– Det betyder att jag kan lösa problem jag ställs inför med färre antal apparater. Det är verkligen positivt, säger Max Reiman.