Ljuset kommer mest från öster

Publicerad
27 feb 2014, 15:26
| Uppdaterad
15 apr 2021

I samband med den stora årliga möbelmässan i Stockholm hålls också Nordic Light Fair – en del av mässan som är inriktad på belysning. Här handlar det dock mest om belysning med sladd och kontakt – armaturer för heminredning och i viss mån offentlig miljö. Som elinstallatör har du inte så mycket att hämta här, men Elinstallatören tog ändå en tur till Älvsjö för att spana in ljustrenderna.

Av den här mässan att döma är LED det enda som gäller och dessvärre också en teknik som fullständigt raderat alla gränser för vad tillverkarna kan hitta på. På Nordic Light Fair fanns mycket av det gräsligast gräsliga i designväg, men här och var ändå en och annan spännande designlösning. Inte förvånande var Philips den enda av de stora belysningsjättarna som fanns på plats här – i övrigt var det mest importföretag med goda kontakter i österled som syntes i montrarna.

Kinesisk smak är inte riktigt den samma som den svenska, så därför känns mycket av det som återfanns på mässan som främmande för oss.

På förra årets mässa konstaterade Elinstallatören att naturmaterial tycktes vara en av de stora trenderna på belysningssidan. Då var det främst armaturer i trä som vi uppmärksammade. I år förstärktes känslan av att den naturliga trenden fortsätter, nu också med ett allt större inslag av textila material. Filt, till exempel, återfanns hos många utställare som material för lampskärmar och andra designelement i armaturerna.

Ett av de företag som verkligen hakat på naturtrenden är Green Furniture Sweden. Deras monter påminde mest om en svensk björkskog. Riktiga björkstammar är stommen i en armaturlösning för offentlig miljö som bland andra Landvetter flygplats i Göteborg köpt in. ”Löven” är tillverkade i filt och i bladverket har gömts ett stort antal LED som svarar för belysningseffekten. För sådär 100-120 000 kronor kan den som inte själv behärskar motorsågen köpa sig ett ”ljusträd”.

På den mer seriösa sidan visade Philips upp sig med en rad nya armaturer. Ena v nyheterna var Piega Luce – en ultratunn LED-armatur för hembelysning. Armaturen har en yta av trä – naturmaterial igen – och ser ut som ett enkelvikt pappersark från vilket ljuset flödar med en helt ”sömlös” ljuskägla. Kärnan i armaturen är gjord av aluminium som beklätts med valnötsfanér i två alternativa utföranden. Piega Luce monteras pendlande över bord och liknande. Den finns i två längder – 1,4 och 1,1 meter med upp till 2 400 lumen i ljusflöde. Det finns också en väggarmatur i ett liknande utförande.

Ett annat företag i den seriösare änden av skalan är Designlight Scandinavian. Företaget visade spottar och downlights i en mängd olika utföranden. Designlight, som själva utvecklar sina produkter men låter tillverka dem i Kina, har bland annat tagit fasta på hur armaturerna monteras. Resultatet är ett antal spotlights i olika utföranden som enkelt monteras direkt i tak- eller väggdosa eller i änden på en flexislang.

– Den här armaturen har blivit populär att montera i barnkammaren, berättade Jonas Norrblom på Designlight och visade företagets P-123, en armatur för infälld installation i apparatdosa 25-30 cm ovanför golvet. Armaturen har ett halvcirkelformat ljusutsläpp som ger ett fint släpljus över golvet närmast väggen.

För några år sedan började textilklädda sladdar av den där typen vi minns från 30- och 40-talen att dyka upp i moderna armaturer för hemmabruk. Nu finns de på allt fler håll. Och den här retrotrenden har dessutom förstärkts med lampfästen, kontakter och annat i mässing och annan installationsmateriel som många trodde var försvunna för alltid. Det här är en kul trend, för åtminstone sladdarna är ju avsevärt mer dekorativa än de plastkablar som annars dominerar marknaden. Förhoppningsvis håller dagens retroprodukter ändå den standard som elsäkerheten kräver.