Logga in

”Att koppla om till trefas är jätteenkelt!”

Publicerad
23 nov 2023, 08:59

I flerbostadshuset fanns två proppcentraler, en gruppcentral och ingen riktig elmätare. Hur skulle installatören göra vid skiftet till trefas? Här är fyra råd från en kollega i branschen.

”Hur gör ni när ni byter proppskåp mot en normcentral i lägenheter där stigare passerar proppcentralen?” frågar en elinstallatör i Facebookgruppen Fluxio.

Svaret är inte helt enkelt, eftersom det beror på tidigare dragningar i huset. I det aktuella huset finns två proppcentraler, en gruppcentral och en med plint och avsäkring. Ingen riktig elmätare, utan en liten undermätare i egen normkapsling.

”Till lägenheterna högst upp finns ofta bara en fas och då får man tråda om där – vidare från gjutjärnsdosorna. Att koppla om till trefas är jätteenkelt!”

Lars Blomkvist, elinstallatör i Stockholm

Smala kablar:
”Fem stycken 2,5 mm2 i ett 15,2-rör…njae”

Läs också:
Fem råd för att dra stigare i sopnedkast

Lars Blomkvist, elinstallatör i Stockholm, har några råd att ge efter många år i branschen:

1 Är det gemensam stigare utan egna mätarsäkringar?

I så fall – säkra av. Om det inte redan finns trefas dragen i stigaren (mycket ovanligt) så blir det till att dra fram tre trådar. Sätt därefter in nya undermätare i alla lägenheter (fanns ej innan), och ny normcentral i källaren.

2 Välj plintar som passar

Det finns en uppsjö av olika modeller. Några tips i Fluxio är rotcentral 1-17-H från Eltecno eller EKS-plinten.

3 Använd trög dvärgbrytare

Det vanligaste i dag är att ersätta äldre proppskåp som har glassäkringar med dvärgbrytare. Tröga dvärgbrytare är säkrast, eftersom de gör det möjligt att uppnå selektivitet. Alltså skillnad mellan säkringen i gatan (125 ampere), huvudsäkringen i källaren (63 ampere) och 16 ampere i lägenheterna. Då löser säkringen i källaren ut snabbare.

– Det är bra. Annars finns risk att el går tillbaka från källaren vid en kortslutning. Det kan bli märkliga fenomen som att halva huset lyser och ingen förstår varför, säger Lars Blomkvist.

4 Går det en stigare till varje lägenhet?

– I så fall får man dra nya stigare för trefas. Men det är, som sagt, ovanligt. Ofta finns trefas upp och man växlar om på varje våningsplan. Till lägenheterna högst upp finns ofta bara en fas och då får man tråda om där – vidare från gjutjärnsdosorna. Att koppla om till trefas är jätteenkelt!

Mer om trefas:
”Viktigt att kolla vad man har för matning in”

Läs också:
Fyra produkter för konvertering till trefas

Rent allmänt tycker Lars Blomkvist att man inte ska byta ut gamla proppskåp med glassäkringar i onödan. De bryter mycket snabbare än dvärgbrytare, är därför säkrare, och det är enklare att säkra upp om det behövs. 

– Men det är sällan någon sätter in nya proppskåp med glassäkringar. De är svindyra och många kunder tycker att dvärgbrytarna är snyggare, säger han.