Sålde familjeföretaget till Instalco – nu lämnar hon bolaget helt
Efter 36 år på familjeföretaget valde vd:n på Lidingö Elektriska att sadla om. I stället för elinstallation och personalansvar blir det nu elsäkerhet och elektrifiering av kollektivtrafiken. Vad var det som fick Christina Sevebo Riis att byta roll?
Läs också:
”Du är den sämsta chef jag någonsin haft”
Läs också:
”Inom några år finns vi över hela landet”
Det var på 80-talet som Christina Sevebo Riis började på familjeföretaget Lidingö Elektriska AB. Hon är utbildad inom el och har jobbat med det mesta inom familjeföretaget; elektriker, ekonomiansvarig och sedermera vd – samt även installatör med ansvar för regelefterlevnad. Det här fortsatte hon med även efter att bolaget sålts till Instalco.
Men sedan ett par veckor tillbaka har hon bytt Lidingö mot Region Stockholm.
Hur kommer det sig att du lämnar nu?
– Det är en kombination av många saker. Men det kommer mest av att jag jobbat så länge inom utförandeledet. När vi sålde företaget för fyra år sedan började jag fundera på: vad är det jag vill göra resten av arbetslivet, vill jag göra något annat? Då kom jag att tänka på ett väldigt bra samarbete jag hade med en fastighetsförvaltare för ett tiotal år sedan, uppdrag där det kändes som vi gjorde det tillsammans trots att jag var leverantör – då tänkte jag att ett sådant jobb skulle jag vilja ha. Och så dök det här jobbet upp som jag sökte på annons.
Vad är det för jobb du har hoppat på nu?
– Min roll är att jag är teknikförvaltare el på Trafikförvaltningens fastighetssektion inom Region Stockholm och då på deras buss- och sjösektion.
Vad var det som lockade med jobbet som teknikförvaltare?
– Det går tillbaka till att jag inte ville fortsätta driva företag. Det sliter och jag har gjort min beskärda del av det. Så istället för att vara inriktad på sälj och ha ansvar för personal och kunder ansvarar jag för min leverans. Jag ville prova hur det är att vara beställare och att få kravställa, säger hon och fortsätter:
– Jag har fyllt 58 år och hade ingen lust att sitta och vänta på pension utan jag tänkte att här kan jag göra nytta och samtidigt något jag tycker är kul. Jag ville få vara med i den här omställningen som vi står inför. Det är spännande med ny teknik och i kollektivtrafiken ska det ju elektrifieras, både bussar och pendelbåtar.
Känns det inte vemodigt att lämna, det är ju ert familjeföretag i grunden?
– Nej det känns som att jag lämnar Lidingö Elektriska i trygga händer hos Instalco, vi hade ingen ny generation som kunde ta över efter mig så det var en förutsättning att lämna över till nya ägare innan jag kunde lämna – och min bror jobbar ju kvar fortfarande så en del av familjen finns fortfarande på Lidingö.
Vad av dina erfarenheter kommer du ha mest nytta av i din nya roll?
– Det jag tar med mig är att lyssna mer än att prata. Men annars tror jag att det är den samlade erfarenheten. Jag har elbehörighet och har skruvat en hel del, men jag har även satt budgetar och jobbat i större sammanhang, inte minst när vi gick in i Instalco. Så det är kombinationen av allt.
Vad kommer att vara mest utmanande?
– Det är en helt ny roll jag har, så utmaningen blir att inte ta på sig för mycket utan att göra allt i lagom takt. Sen är det en stor organisation så man får vänja sig vid att det är längre och trögare beslutsvägar än vad man är van vid i en liten organisation.
Läs också:
24 installationskoncerner: Så ser deras omsättning och tillväxt ut
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen