Mathias Hultman om sina bästa tänger: Därför väljer jag ”frontskalaren”
I Mathias Hultmans verktygsväska finns ett digert sortiment av tänger. Skälet är enkelt: Rätt verktyg till rätt jobb och alla med ett syfte. Men det finns en tång han bara har som trofé.
Läs också:
Quiz: Har du koll på allt om tänger?
Läs också:
Ellärarens 7 tång-tips – och misstagen många rookies (och vissa ”experter”) gör
Alla elektriker har ett par, men ändå är det ganska lite diskussion om dem: tängerna. Som verktyg är det ett måste och så fort det ska skalas, klippas eller pressas är det fram med blåtången, skalmastern eller ”gamla bettan”…
Mathias Hultman, med egna firman Jusseryd el & skog och känd som elekktrikerinfluencer på sociala medier, har ett varierat arbete och således måste verktygsväskan matcha alla möjliga jobb. Så vad är det för tänger som återfinns där?
– Mitt basutbud och det jag har i bältet är en avbitartång, en skaltång, en näbbtång och en polygrip. Då klarar jag mig i de flesta situationer där man kan bli inkastad i en felsökning eller installation, säger han.

Men det är bara basen, i verktygsväskan och bilen byggs detta på med ytterligare ett tiotal i olika storlekar och från olika leverantörer. Mathias Hultman säger att egentligen är han inte märkesfixerad, men när det kommer till tänger har han fastnat för ett märke.
– Knipex gillar jag. Jag kör deras skaltång 1000 V som jag kan ha uppsamlare på och därefter har det blivit att jag kör Knipex med de andra. Jag kan ärligt säga att jag egentligen skiter fullständigt i om det är samma märke, men just de här trivs jag med.
Så vad är det med Knipex skaltång gillar, utöver att den går att ha uppsamlare på? Jo, det faktum att det är en ”frontskalare”.
– Det här är den klassiska gamla modellens skaltång där man får ett rakt drag framifrån: Det är den jag lärt mig från skolan och den jag alltid kört. Personligen gillar jag att när man skalar så är det med ett rakt drag istället för att dra från sidan med handeln.
Men hur tänker du på ergonomi? Är det något som gör att du väljer en tång före en annan?
– Det är egentligen inget jag tänker jättemycket på. Visst att skala rakt istället för med handleden är en sak. Men annars inte. Presstängerna har ju steg som gör att man kan ta omtag, det är en bra funktion.
Hur ser du på automattänger och återfjädrande tänger, är det något som finns i sortimentet?
– Jag kör ju klassisk tång och visst, ska du bygga skåp kan det var praktiskt med automattänger, men jag tycker de är så stora att de blir tunga att ha med sig. När det gäller återfjädrande – jag har fjädringen i fingrarna: Det blir ju så med åren att man får in vanan och då sitter saker som skalningen i ryggraden.
Om nu tängerna är vardagsverktyg, hur väl tar du hand om dem? Är du en sådan som sitter och polerar på skaltången på kvällarna?
– Nej. Det blir underhåll när de kärvar och då handlar det om en omgång 5–56 så går de ett halvår till. Ofta behövs det inget större underhåll om det inte varit så att jag varit ute i regnet och jobbat. Jag kan ärligt säga att jag inte har tid att sitta och smörja dem på kvällarna.
Ok, minimalt med underhåll, men hur ofta köper du nya tänger?
– Det är extrem sällan. Det är skaltången och avbitartången som slits mest och det kanske går åt en vart femte år. Tänger är ju inga pengar in, utan bara en utgift – så de får följa med så länge det går.
– I min sits, som har långt till grossister, blir det sällan att jag testar nytt. Eftersom jag vet hur ”min” tång ligger i handen och jag vet vad jag uppskattar – blir det alltid att man tar en likadan tång. Det är kanske på mässor man kollar nytt. Sen tillhör jag de som anser att ett verktyg, det ska man fastna för på en gång – annars är det inget att ha. Att vänja sig vid en tång är inte för mig.
Men finns det inte någon tång som du köpt utan att veta att det är rätt?
– Senast jag gjorde det, för några år sedan, var när jag köpte Schneiders nya kulotång. Den klipper lite smalare än den Elko-tång jag hade sedan tidigare.
Kvalitet ser du som viktigt, men vilken skulle du säga är tängernas Rolls-Royce?
– Ja, det är en bra fråga. Det är nog om man har en ändhylsepress där man kan vrida på presshuvudet. Då har man tagit det hela ett steg längre.
Men behövs det verkligen så många tänger? Man kan ju använda en och samma till många olika saker.
– Ja, absolut. Ändamålsenliga verktyg gör jobbet lättare och i längden kommer det spela stor roll. Man får höra det till och från: ”Det räcker med en tång”· Men som jag ser det, jag vill ju kunna jobba med det här resten av mitt liv och ska man veva en massa med handleden så kommer det att slita.
Finns det då någon tång du inte använder, eller som du ångrar att du köpte?
– Inte ångrar. Men det finns en tång som jag inte använder. Den är en slags trofé jag har hemma som inte går att använda och det är en speciell bocktång till de gamla kulokablarna. För dem som man inte kan bocka över tummen.
Finns det något ”tång-tips” du kan bjuda lärlingar på?
– Ja, det kanske skulle vara ett tips för skalning och ett om tänger. Det första är att se över hur långt du klipper. Man ser ju de som går till ytterligheter där vissa inte vågar klippa och lämnar allt för långa ledare som ska pulas in bakom vägguttag eller annat. De andra klipper så exakt att det inte går att använda om man skulle byta fabrikat på uttag. Båda två är tydliga rookie-misstag.
– Sen när det kommer till tänger. Man ska ha lagom mycket med sig. Visst kan man köpa på sig en hel uppsjö, men de ska ju släpas runt på. Det blir lätt så att man åker runt med tänger som aldrig används.
Läs också:
3D-utskrivna stumpsamlare: ”De fungerar underbart”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen