Logga in

Ellärarens 7 tång-tips – och misstagen många rookies (och vissa ”experter”) gör

Publicerad
5 maj 2025, 05:00

”Tång som tång” tänker vissa och förstör sitt verktyg. Enligt elektrikern och läraren Peter Bühler tar det tid att lära sig använda sina tänger. Här ger han sina råd och tips, har du koll på allt?

Läs också:
Quiz: Har du koll på allt om tänger?

Läs också:
Mathias Hultman om sina bästa tänger: Därför väljer jag ”frontskalaren” 

Tänger är en självklarhet i jobbet som elektriker och ingen yrkesman skulle stå och skala kabel med en vanlig sax. Trots att det är ett vardagsverktyg är det inte ovanligt att många använder vissa tänger fel. Peter Bühler jobbar som ellärare på gymnasiet Refis Liljeholmen och driver egna firman Enkla Eljobb. Genom åren har han lärt både kollegor och elever hur man ska handskas med tänger. Här ger han sina tips för den ovane, den nye och den som inte har 100 procent koll.

Träna upp känslan

– När elever kommer märker man snabbt att de flesta har knappt hållit i en tång. Det verktyg man framförallt kommer i kontakt med är skaltången och här handlar det om teknik, känsla och ergonomi. Man får visa hur de ska hålla i tången och hur man skalar på ett smidigt sätt. Tro mig, jag har sett alla möjliga tekniker här.

– Sen gäller det att träna och känna in sin tång. I början, när de får skaltången, är de vassa och då ska de lära sig hur mycket de kan klippa i höljet utan att få bort massa kardeler i onödan. Ett vanligt misstag många gör är att klippa för mycket. Så i början handlar det mycket om hur man håller, hur man skalar och hur djupt man kan klippa. Man lär sig att man ska jobba in verktygen.

Använd rätt tänger för rätt ändamål

– Ett vanligt fel är att många tänker ”tång som tång” och använder skaltången till att kanske klippa najtråd och annat. Här måste man lära sig vad tången är avsedd för. Ska du klippa grövre saker som inte har med kabel att göra ska du ju använda en tång för det. 

– Näbbtången, skaltången och sidavbitaren är de tre verktyg som vi först och främst lär ut. När, hur och var de ska användas, för en tång är inte ett universalverktyg. Samtidigt är det inte helt ovanligt att elever glömmer bort att använda tänger. Som en dosa där man knappt får tag i kabeln… där kan de ju använda spetstången. 

Tänk på ergonomi

– Det här är inget som man kanske alltid tänker på, och det är lite som att man ska använda rätt verktyg. Tänger finns ju i olika storlekar. Ibland måste man klippa i grövre saker eller skruvar för att få rätt längd. Då kan du inte stå med en liten sidavbitare. Jag vet själv att jag använt skären på en spetstång vid något tillfälle och stått och tagit i så att man blir blå i ansiktet. Då är det fel tång. Ta en större, mer anpassad tång med bättre hävstång.
Det är ju inte ovanligt att elektriker får skador i axlar och rygg på grund av jobbet, dessutom överbelastar du händerna.

Se till att bara använda godkända tänger

– Det finns stora skillnader på tänger. Och ska man jobba som elektriker, då SKA man ha tänger som är godkända för att användas inom el. Det här får man inte slarva med.

Satsa på kvalitet

– Här i skolan har vi på grund av kostnadsskäl en lite enklare version av blåtången C22. Men ska man köpa tänker jag att de lönar sig i längden att köpa verktyg med lite kvalitet. Jag menar inte att man behöver köpa saker som är överdrivet dyra, det räcker med det som finns hos grossisterna. Man måste ha verktyg som i varje fall håller lite och tål tuffa tag. 

Ha inte för många tänger…

– När det kommer till hur många tänger man ska ha, där är det beroende på situation. Ibland har jag sett elektriker som verkar ha hela verktygsväskan i bältet – det tycker jag verkar tungt. Nej, bland tänger tycker jag att man kan ha en spetstång och en skaltång – resten ska ligga i väskan. 

…men ha en skaltång extra

– Och med i verktygsväskan tycker jag att det ska ligga en extra skaltång. Det är ett ovärderligt verktyg och det är alltid bra att ha en extra uppsättning om något skulle hända. Man kan ju tappa den eller nått. 

Läs också:
“Jag är en skitduktig elektriker med full behörighet”