Logga in

Off Grid-experten: ”Vårt hus drar 1 kWh per kvm och år – standard är mellan 50 och 100 kWh”

Publicerad
15 apr 2024, 05:30
| Uppdaterad
12 apr 2024

När Jan Hevsund gick off grid 2018 var målet att få till en så effektiv energiförsörjning som möjligt. Men hur har det gått, har han nått målet om en driftskostnad på 500 kronor per månad för villan?

För tre år sedan var Elinstallatören på besök hos Jan Hevsund i Västerås. Anledningen var att han inte bara byggt en off grid-villa – han hade och lyckats med konststycket att få en modern och lyxig bostad utan att det hade kostat skjortan. Nu har det gått några år, hur har då allt fungerat? 

– Det har inte varit några problem alls. Jag har optimerat systemet ytterligare, säger han.

Läs också:
Han gick off grid – för 3,8 miljoner

Läs också:
Då blir det lönsamt med off grid i Sverige

I originalreportaget nämndes ett tekniskt fiasko, att Jan Hevsund investerat i en Stirlingmotor som inte alls levererade vad som var utlovat. Tekniken skulle ge el och varmvatten under vintermånaderna och lösningen levereras av Inresol. Men vad var det som egentligen inte fungerade?

– Problemet var att den bara gav varmvatten, och ingen el. Konceptet var ju inte klart och den skulle ge 10 kW i el, men gav bara några hundra W. Det var ett rent fiasko rent ut sagt så jag hävde köpet och fick ta till plan B, så ett tag var det lite kris.

Plan B innehöll en bensingenerator. Är det fortfarande den lösningen som är i drift?

– Jag kostade på mig att köpa ett elverk av bra kvalitet och det rullar på. Det har  avgas- och luftvärmeväxlare vilket är ytterligare en optimering som gör att jag kan värma golvvärmeslingorna med spillvärme från elverket. Utöver det har jag en  generator på 48 volt och en på 230 volt som kan ladda batterierna direkt. Att ha 48 volts-  och 230 volts elpatroner innebär att jag kan köra solcellerna direkt till vattenvärme.

Är det då något nytt som tillkommit i systemet sedan 2021? Ja, dels har avgasvärmeväxlare och varmluftsvärmeväxlaren på elverket tillkommit. Därtill har fastigheten fått mer solceller, 2,2 kW närmare bestämt.

Systemet gör att energiförbrukningen är verkligt låg. Men hur lite energi drar villan på 176 kvm och hur mycket kan man spara egentligen? 

– Vi ska göra en energideklaration till sommaren, men jag har gjort preliminära beräkningar. Vi drar 1 kWh per kvm och år. Det är i princip ingenting och en enormt stor skillnad mot andra hus. Standard ligger ju mellan 50 och 100 kWh, säger Jan Hevsund.

Läs också:
Deras batterianläggning ger villan ödrift i tre dagar

Att ha en uppvärmningskostnad per år som bara är en bråkdel av det normala villor drar i månaden innebär enorma besparingar. Innebär det här då att målet om att ha en energiräkning på 500 kronor per månad har nåtts?

– Nej, beräkningen gjordes när bensinpriset var lite mer humant. För i takt med att priset skenat har kostnaden även blivit en annan. Vi har legat på cirka 1 100 kronor per månad för el, värme och varmvatten.