Logga in

Hybridpanelen kyler solcellerna och höjer värmepumpens COP

Publicerad
21 mar 2024, 11:43
| Uppdaterad
18 apr 2024

En ny fransk solpanel för både el- och värmeproduktion förbättrar solpanelernas elproduktion och förbättrar samtidigt bergvärmens kapacitet. Dessutom kan den användas som enda energikälla till värmepumpen.

Elinstallatören har tidigare berättat om svenska tillverkaren Samsters koncept för att rädda kalla borrhål och göra bergvärmepumpar effektivare med hjälp av hybridpaneler – paneler som kombinerar värmeproduktion med solel. Nu kommer det franska företaget DualSun med ett liknande koncept, fast med vässad prestanda.

Svenska hybridpaneler:
Gör både solcellerna och bergvärmen bättre

Goda råd om energieffektivisering:
Expertens hökblick på ständig jakt efter energislöseri

DualSun har tillverkat hybridpaneler i mer än tio år och de första nordiska projekten genomfördes för drygt fyra år sedan. Men det är först nu med ett nyetablerat svenskt dotterbolag och ett samarbete med nordiska solenergigrossisten Senergia som hybridpanelerna blir tillgängliga för den breda nordiska marknaden. 

På Elmia Solar visade DualSun Nordic och Senergia den senaste generationen av hybridpanel, Spring4, som har en effektiv värmeväxlare i aluminium. Solelsproduktionen står en TopCon, bifacial, glas-glas panel för. Den här panelen finns i tre utföranden – isolerad, oisolerad och med flänsar. Den isolerade används främst till varmvatten för pooluppvärmning, den oisolerade till bergvärmepumpar och den flänsade för anläggningar utan borrhål. Det finns också en matchande solcellspanel, Flash, som möjliggör ett enhetligt utseende på taket när man kombinerar hybridpaneler och solpaneler, vilket de flesta gör.

”Om man använder vårt hybridiseringspaket och leder ner värmen i borrhålen till en bergvärmepump ökas pumpens COP-värde med upp till 32 procent.”

Så här tunna är kanalerna för cirkulation av vätska på panelernas baksida. Foto: Lars-Göran Hedin

Värmeväxlaren på baksidan består av tunna kanaler för vätskecirkulation. De hålls på plats med ett fjädrat system så att de har god kontakt med baksidan av solcellerna. Samtidigt som de kyler solcellerna och därmed ökar deras elektriska produktion med cirka tio procent, ger kanalerna en årlig värmeproduktion på upp tll 1 500 kWh per kvm. Det höga energiutbytet mot luft gör att panelernas maxtemperatur begränsas till 60–65 grader i nordiskt klimat. De här temperaturerna innebär en enklare och billigare installation, eftersom plaströr kan användas.

– Om man använder vårt hybridiseringspaket och leder ner värmen i borrhålen till en bergvärmepump ökas pumpens COP-värde med upp till 32 procent, förklarar Marcus Kanewoff, vd på DualSun Nordic. Han är övertygad om att panelerna hitta vägen till många svenska hustak, trots att hybridpaneler kostar avsevärt mer än traditionella paneler. 

– För ett normalt villatak blir totalkostnaden cirka 220 000 kronor. Då får kunden åtta hybridpaneler och 16 rena solpaneler med en årsproduktion av cirka 10 MWh el, tillägger han.