Logga in

Solceller i standardformat med 445 Wp

Publicerad
28 jun 2023, 17:06
| Uppdaterad
29 jun 2023

Effekten för solceller fortsätter att öka. På den stora solcellsmässan InterSolar i mitten av juni visade flera tillverkare upp paneler av standardstorlek med 435-445 Wp. 

I Indien gläds man över att det inhemska företaget Gautam Solar kunde visa sina egenutvecklade solpaneler med n-typ TOPcon-teknik som i traditionellt half-cut utförande ger upp till 435 Wp effekt. Företaget har också paneler i glas-glas bifacial-utförande som ger ytterligare 37 procent högre effekt. Detta i standardstorlek strax under två kvm. 

Mer om nya solpanelstekniker:
7 solcellstekniker att hålla koll på

På mässan sågs också gott om paneler i större format, med ibland över 600 Wp i effekt, från en rad olika tillverkare. Kinesiska Sunova visade TOPcon och HJT-paneler i både standard- och storformat med effekter på 430 Wp respektive 575 Wp. De större panelerna har 144 celler och de mindre 108.

TopCon-paneler ska det numera vara. Kineserna har skrämt upp dessa paneler till närmare 450 Wp i standardformat. Foto: Lars-Göran Hedin

Aiko Solar är en kinesisk tillverkare från Shenzen som leder racet om vem som gör de effektivaste solpanelerna. De belönades med årets InterSolar Award för sin ABC-serie av solpaneler som når en verkningsgrad på 23,6 procent. ABC står för all-back-contact, en teknik med 182 millimeters solceller som delas i halvor. 144 sådana halvor får plats i en panel modell större och ger då 610 W. Företaget utvecklar nu ramlösa sådana paneler med en vikt under fyra kg per kvadratmeter, lämpliga för tak som inte klarar så stora laster.

Canadian Solar är, som framgår av namnet, inte ett kinesiskt företag, men det grundades av en kanadensare med kinesiskt ursprung – Shawn Qu. Under hans ledning har företaget vuxit till att bli en av världens största solpanelstillverkare med en installerad bas som nu uppgår till strax under 100 GW. Företagets Hi Hero HJT-paneler delar andra platsen på effektivitetstoppen med sin verkningsgrad på 22,8 procent och sin effekt på 445 Wp i standardformat.

Som något av en katt bland hermelinerna hittade vi också ett svenskt företag. Det var Electrolux, eller AEG som varumärket är i Tyskland. Det är ett samarbete med tyska Solar Solutions som möjliggör för Electrolux att sälja solpaneler med sitt eget varumärke. Solar Solutions har tagit fram N-type TOPcon-paneler med half-cut celler från Kina. Panelerna finns med silver- eller svartfärgad ram och vit alternativt svart baksida. De är av enkelglas-typ och ger upp till 435 Wp i effekt. Varenda panel kontrolleras hos tillverkaren innan den förses med en liten Electrolux- eller AEG-etikett på ramen och säljs med en produktionsgaranti som lovar 87,4 procent av märkeffekten efter 30 år.

För lite mer speciella solpanelsmontage kan det räcka med en mini-inverter som bara hängs upp intill panelen. Foto: Lars-Göran Hedin.

Det var inte bara traditionella solpaneler som visades på InterSolar. Där fanns också en uppsjö med mer fantasifulla varianter. Eller vad sägs om tunnfilmssolceller som kan användas som solskydd över en skuggad uteplats, en tillverkare som tagit fram flexibla solceller för fönstermarkiser eller tälttak. I båda fallen med hyfsade prestanda. På mässan fanns dessutom flera fabrikat av mini-växelriktare som kan ta hand om produktionen från sådana här installationer.

Goda råd om solceller:
Fem råd om solceller och störningar

Att solparker är vanliga nere på kontinenten avspeglade sig på många sätt bland utställarna. Ett stort antal olika system för avancerade panelmontage med förmåga att följa solens rörelser fanns att välja mellan, det ena mer avancerat än det andra. Gemensamt för dem alla är att de knappast kan vara lönsamma här i Sverige – systemen är dyra i inköp och den produktionsökning ligger någonstans mellan 25 och 35 procent för en enkelaxlad följare som då monteras så att panelerna kan följa solen på himlavalvet, vilket de flesta gör med inbyggd automatik. En fördel för solparker i utsatta lägen är att vissa följare har koll på vindstyrkan för att skydda panelerna.

Ett annat avancerat hjälpmedel visade italienska företaget BP Metalmeccanica upp. Det var en bandgående solpanelsrengörare med ett en enorm vattensköljande borste à la biltvätt upphängd i en teleskoparm. Precis som i biltvätten sköter sensorer om borstens positionering över panelerna när maskinen sakta rullar fram i som mest 2 400 meter i timmen.