Logga in

ABB Terra AC

Publicerad
29 maj 2023, 06:00

Enkel att montera, lätt att använda enligt tillverkaren – men stämmer verkligen ABB:s utfästelse.
”Det här är som uppgjort för missförstånd”, säger montören Tommy Sjöberg.

”En kompakt och smart laddbox, utrustad med många funktioner och inbyggda skydd för en effektiv, säker och enkel laddning”. I ABB:s beskrivning av Terra AC framstår den vita laddboxen som ett attraktivt alternativ för kunderna. 

Montörer som läser vidare får även reda på att laddboxen ”kommer med robusta lastbalanseringsfunktioner och tillhörande app för smidig installation och enkel användning”. 

Hur svarar verkligheten upp mot detta? 

Läs också:
8 tips till dig som vill installera laddboxar

Läs också:
”Jag har laddat elbilen i schuko i ett år utan problem”

Positivt
– Tydlig CE-märkning och specifikationer på kartongen
Negativt
– Otydlig märkning av ledare kan ge upphov till missförstånd
– Installationstekniskt trång

När Elinstallatörens testteam tar sig an Terra AC är det initialt tummen upp.

– Här har du CE-märkning direkt på kartongen, så ska det se ut, säger elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin.

– Tydliga specifikationer direkt på lådan, det är bra, säger Tommy Sjöberg, elektriker och avdelningschef på Granitor.

Terra AC har endast kabelinföring nerifrån. Tydligt och bra enligt Tommy Sjöberg och något som minimerar att felbeslut tas ute på arbetet. 

Även om det initialt ser bra ut, blir det lite mer frågetecken när boxen väl öppnas. De kinesiska tecknen som finns överallt avslöjar att det inte är i landet boxen skruvas ihop. Men det är inte det största problemet.

– Vad är det här för märkning: PE N B C? Så här ska inte en märkning se ut i Sverige… det här är uppgjort för frågor och missförstånd. Jag förstår inte följden heller. Nej, det första en montör skulle göra är att ringa mig för att hen inte förstår, säger Tommy Sjöberg.

– De kallar kablarna för en sak och något annat på plinten. Skyddsledaren kallas C på kabeln, men PE i boxen. Det är vanskligt att det inte stämmer mellan manual och verklighet, jag skulle kalla det generalfel att inte ha korrekt märkning, fortsätter han.

– Det ser jättekonstigt ut. Och det här som är överstruket, är det ett A? Man måste korsreferera till manualen och det hela är onaturligt. Deras anvisningar är dåliga, men sen om det är ett regelmässigt fel är en annan femma, säger Fredrik Byström Sjödin.

Läs också:
”Därför har vi vår stora feta brytare vi kan isolera med”

Den annorlunda märkningen är dock inte den enda bristen enligt testpanelen. Tommy menar att Terra AC även lämnar en hel del att önska

– Ur installationssynpunkt finns det bättre lösningar. Kommer du in med sex kvadrat och ska försöka bocka den här – du har minimalt med utrymme att arbeta med. Och det kan jag säga – det finns inget som irriterar en montör mer än att det inte finns plats.

– Ett annat problem som jag ser är att du bryter garantin om du öppnar underhållslocket på laddaren med skärm. Alltså om du skulle utföra underhåll eller behöva komma åt så bryter du garantin. Jag anser att förseglingen borde medfölja boxen så att montören sätter dit den efter installation, säger Tommy Sjöberg.

– Ja, jag tror att den här skulle vara synnerligen impopulär bland elektriker. Tänk dig att det är minusgrader och du ska sätta upp 30 sådana här…, säger Fredrik Byström Sjödin.

Efter genomgången tar Elinstallatören kontakt med ABB för att reda ut frågetecknen.

I boxen är anslutningarna märkta PE N B C samt A, hur kommer det sig att ni använder den istället för märkningen jord, L1,L2,L3, N? Och hur har ni kommit fram till hur ni ordnar dem?

– Olika märkningsmetoder kan användas för ingångsanslutningarna, där preferensen för den specifika märkningsmetoden är olika från land till land. Genom att använda PE N B C samt A-etiketterna uppmuntrar vi installatören att tänka på möjlig fasförskjutning, eftersom många hushållsinstallationer redan har det mesta av sin belastning på den första fasen av sin nätanslutning. Därför kan installatören bestämma sig för att ansluta den andra eller tredje fasen i nätet till laddningspunktens A-ingång. Detta är främst intressant för installationer där en enfas- eller tvåfasbil används för laddning. Detta kan också vara relevant för stora installationer av laddare, då det annars kan bli kraftigt snedkonsumerat, om man får flera plugin-hybrider som laddar på bara L1 och L2 och L3 blir outnyttjade.

Installationstekniskt är det väldigt trångt i boxen. Hur har ni tänkt kring design och utformning?

– Vi undersöker kontinuerligt alternativen för att ytterligare optimera designen av vår laddbox för att öka vår kundnöjdhet.

Om du ska lyfta underhållslocket (på versionen med display) måste du gå igenom garntiremsan. Hur har ni tänkt där. Både vid installation och för felsökning/underhåll kan det vara aktuellt att lyfta på locket. Kunde det inte vara så att garantiförseglingen följer med och sätts på efter installation?

– Om man behöver öppna underhållslocket på Terra AC finns ytterligare en garantiremsa för installatören att sätta dit i efterhand. Den ligger i den lilla plastpåsen med skruvar och RFID-tag som följer med varje laddbox.

Har ni utvecklat boxen själva? 

– Ja, Terra AC har utvecklats av ABB.

Hur ser ni på framtidssäkring av box? (Terra AC är inte hårdvaruförberedd för ISO 15118)

– Terra AC kommer inte att förberedas fullt ut för ISO 15118 utan den funktionaliteten kommer att stödjas i vår nya laddbox Terra Home som lanseras på svensk marknad snart. Det innebär dock inte att vi kommer att sluta supporta Terra AC eftersom de två laddboxarna vänder sig till olika marknadssegment och kompletterar varandra.

Modellnamn Terra AC
Tillverkare ABB
Pris: ca 9 000 kr

Effekt och ström:
Maxbelastning: 32 A
Max laddeffekt: 22 kW
Nät: TT, TN
Fas: 1-fas och 3-fas

Brandsäkerhet och installation:
Inbyggd jordfelsövervakare typ B:  Nej
Inbyggt DC-felströmsövervakning: ja
Följer standard IEC 62955 (om ja krävs inte extern JFB typ B): Ja
Överströmsskydd: ja
Låsmekanism på typ2-kontakt: Ja
IP-Klassning: IP54
Driftstemperatur: -35 till +50 grader
Slagtålighet: IK10

Smarta funktioner:
Lastbalansering: Ja
Programerbar laddtid: Ja
Laddning optimerat mot strömpris: Ja kopplat via extern smart mätare
Uppkoppling mot internet: 4g, ethernet, Wifi
App: Ja
Stöder OCPP: Ja

Mått och Design:
Storlek: H:320 mm/B:195mm/d:110 mm
Vikt: 2 kg
Färgalternativ: Vit. Går att få med fritt anpassat motiv på höljet

Övrigt:
Fastmonterad laddkabel: Nej / Ja 
Laddkontakt: Typ 2
Andra kontakter: –
Kabellängd: – / 5 m
Tillgänglighetskontroll: RFID, app
Garanti: två år
MID-certifierad mätare: Finns som tillval
ISO 15118: Nej

Läs också:
Garo Entity Pro

Läs också:
Charge Amps Halo

Läs också:
Wallbox Pulsar Max

Läs också:
Go-e Gemini

Läs också:
Zaptec Go

Läs också:
Eldon One

Läs också:
Zaptec Pro