Logga in

Stenkoll på timpriserna viktigt för elarbitrage

Publicerad
13 mar 2023, 08:33

När ska batteriet ladda och ladda ur för att maxa intjäningen? Den som ska tjäna pengar på elarbitrage behöver ha stenkoll på timpriserna. Men hur får man det och hur ska man tänka? 

Varje dag, tidigast kl 13.10 är kommande dygns spotpriser tillgängliga på Nordpools webbsida. De markerade klockslagen är de tider vi räknat på för i- och urladdning av batteriet.

Våra kalkyler för elarbitrage bygger på att vi för varje dag har möjlighet att utnyttja den mest optimala tidpunkten för att köpa eller sälja. Antingen manuellt genom att på eftermiddagarna kolla nästa dags priskurva på Nordpool och välja i- och urladdningstider för batteriet under kommande dygn. Man kan också göra det genom att med hjälp av en automatiserad lösning för att  importera data från Nordpool. Det senare alternativet tillför förstås en kostnad att lägga till i sin batterikalkyl. Flera lösningar av den här typen är på gång.

Ett enklare alternativ är att ställa in fasta tider för laddning och urladdning av batteriet. Det finns ganska tydliga mönster i priskurvorna från Nordpool att utgå ifrån. Till exempel är timmarna direkt efter midnatt ofta lågt prissatta och timmarna efter klockan sju högt, liksom några timmar sen eftermiddag.

Här kan du se vår kalkyl:
Kort livslängd gör batterier olönsamma

Vill man ha möjligheten att ladda med egen solel när sådan finns i överskott går förstås eftermiddagstimmarna bort när det handlar om att tömma batteriet, för då är det redan fulladdat sedan tidiga natten. Det här varierar lite med tiden på året så det är smart att kolla priskurvorna då och då och justera tiderna någon timme hit eller dit.