Logga in

Vi trodde lägenheten var spänningslös – då slog elbolaget på strömmen på distans

Publicerad
21 sep 2022, 08:44

Är de verkligen ok att elleverantörer fjärrstyr tillkoppling? Det var vi inte beredda på när vi jobbade i en lägenhet där strömmen var av – trodde vi.

Fråga Fredrik Byström Sjödin

Fredrik Byström Sjödin är elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. Mejla din fråga direkt till fredrik.sjodin@in.se

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och göra urval i insända bidrag.

Fråga:

Vi var på uppdrag i en lägenhet som strömmen var av i. Första dagen rev vi bort brytare och vägguttag. Nästa dag när vi skulle fortsätta arbetet så var det ström på allt kablage.

Det visade sig att elleverantören hade tillkopplat fjärrstyrt, de kan ju göra det med de nya elmätarna. Visst, vi borde ha brutit själva, men ändå. Jag tycker det är helt galet att elleverantören får bryta och tillkoppla mätaren fjärrstyrt. Är det verkligen tillåtet?

Svar:

Javisst är det tillåtet, och för elbolagen är det väldigt bekvämt att de nya elmätarna gör det möjligt att från- och tillkoppla från driftcentralen.

För elektriker är det här en ickefråga. När en elanläggning är driftsatt ska den alltid betraktas som spänningssatt, och din elfirma ska ha rutiner för att hantera det, exempelvis genom att följa Eva*.

Om ni frånskiljer genom att skruva ur säkringarna spelar det ingen roll om elbolaget gör tillslag – oavsett om det sker på distans eller på platsen. Även med de gamla mätarna kan det ju rent teoretiskt hända att en nätmontör dyker upp för att tillkoppla när du vänder ryggen till eller åker på lunch.

Läs också:
Dubbelmatad dosa – är det verkligen ok?

Fler expertsvar:
Får jag mata huset med elbilen vid strömavbrott?

* Eva, Elsäkerhet vid arbete, är Installatörsföretagens branschanvisning.