Logga in

”På Elkollo får barnen göra strömbrytare och spela fruktpiano”

Publicerad
3 jun 2022, 09:07

Tre frågor till Åsa Gabrielsson, verksamhetsansvarig på ECY som är med och arrangerar Elkollo i Nyköping 20–23 juni för barn 9–12 år.

Vad roligt med Elkollo! Hur kom du på den idén?

– Kompetensförsörjningen är ju en jätteutmaning för hela branschen. Jag kände ett behov av att vi måste tänka nytt för att attrahera ungdomar, och förra sommaren såg jag ett reportage om ett byggkollo i Karlstad. Vilken superbra idé! Jag hade ett fantastiskt möte med Carin Hansdotter på Byggföretagen som låg bakom byggkollot tillsammans med Byggmästareföreningen, och frågade hur de hade gjort och tänkt. Och bestämde mig för att göra ett försök.

Daniel skrev en barnbok om el
”El är blixtar som kan åka genom ledningar”

barnsligt roligt
Quiz: Vet du vad schuko står för?

Hur har intresset varit?

– Jättehögt. Det blev fullbokat snabbt och nu när ansökningsdagen är över ska vi se om vi kanske kan plussa på en plats. Jag fick tipset om att samarbeta med kommunen, så ansökningen har legat på Nyköpings kommuns webbplats och vi har spridit ordet i sociala medier.

”Det blir också ett Openlab där de får bända isär datorer och tv-apparater.”

Vad kommer barnen att få göra på kollot?

– De kommer till exempel att få göra egna strömbrytare med hjälp av gem och spela fruktpiano! Fukten i frukt som leder ström och frukten kan fungera som tangenter. Det blir också ett Openlab där de får bända isär datorer och tv-apparater. En barnkulturdesigner från Göteborg har tagit fram alla aktiviteter som bygger på lekfullhet och nyfikenhet. Vi har formulerat annonsen så och undvikit det grabbiga ”är du intresserad av teknik” och hoppas locka fler tjejer. Kolloledare är ungdomar från el- och energiprogrammet på skolan i Nyköping.