Logga in

Ny prognos om arbetsmarknaden för elinstallation

Publicerad
2 maj 2022, 08:00

Prishöjningar på material och transporter, brist på halvledare och leveransproblem. Det saknas inte osäkerhetsfaktorer i samhället. Men hur blir konjunkturen och arbetsmarknaden inom installation? Installatörsföretagen spår framtiden i en ny rapport.

Hur är läget i el och VVS-branscherna?

– Stabilt. Även där det dippar med någon procentnivå är det från höga nivåer. De stora osäkerhetsfaktorerna framöver är prishöjningarna på material och transporter, bristen på material och leveransproblem. För halvledare kan det vara 7–8 månaders leveranstid och det gör att projekten inte kan bli klara i tid. Finns det exempelvis inte värme, kyla och brandlarm går det inte att ta fastigheten i bruk. Kriget i Ukraina har hittills inte påverkat vår bransch nämnvärt men vi följer såklart utvecklingen tätt. Det oroliga läget och prishöjningarna kan påverka konsumentmarknaden när fler blir mer om sig och kring sig.

Vad har du för råd till montörer som är oroade?

– Prognoserna ser goda ut med gott om jobb både 2022 och 2023 och jag ser ingen avstanning. Jag ser inte att vår bransch skulle drabbas av uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Det är mest gröna siffror i rapporten även om förändringarna inte är dramatiska. Vad sticker ut?

– Det har skett en stark uppgång i Norrland tack vare stora projekt, exempelvis batterifabriken i Skellefteå och flytten av Kiruna stad. Sådana satsningar påverkar byggandet och branschen i stort med inflyttning och bostadsbyggande.I Mellansverige är dippen något större än i övriga landet, men vad det beror på har vi inte hunnit analysera ordentligt än. Fler initiativ är på gång som ger nya jobb, till  exempel bygget av batterifabriken i Göteborg. Det kommer sannolikt att leda till en uppgång för bland annat ventilationsbranschen i Sydsverige som dippat något.