Logga in

Har PEN kopplad i höljet på en handske någonsin varit okej?

Publicerad
9 maj 2022, 05:30

Kunden hade sagt att det var någon som varit elektriker ”förut” som gjort installationen, varpå Elfel med en röst undrade: När då, för hundra år sedan?

– Problemet med det här är att du har tre stift, tre faser och jord och jorden går genom höljet i handsken. Om du får dåligt jordkontakt och har både neutral och jord då kommer du få en spänningssättning på ledande delar.

Semko 17-don
Elinspektör: ”Utgör en potentiell dödsolycka”

Mer från Elfel:
”Viktigt att kolla vad man har för matning in”

Det säger Jon Ehrlin, elinstallatör på Kungsberga el som tog bilden hos en kund i Stockholmsområdet. Kunden hade fått sitt mätarskåp utdömt av nätägaren i samband med mätarbyte. 

En trepolig semko 17-handske i metall som är sammanbyggd med mätarskåpet användes för att mata ett nybyggt Attefallshus. I huset sitter en gänga-2-central som är förbunden med handsken med en jordkabel. 

Varje gång Semko 17-handskar är uppe till diskussion är det alltid någon som påpekar att det går utmärkt att använda dem i befintliga installationer, vilket är en sanning med modifikation när man frågar alla som arbetar professionellt med el. Men semko 17-kontakter i metall har åtminstone varit förbjudna att sälja och installera sedan 1989.

– Kablarna ser inte gamla ut, jag skulle bedöma åldern på installationen till max fem år. De som säger att det här är godkänt, ens om installationen hade varit befintlig, det är jag väldigt tveksam till. Jag gick klart elutbildningen 1988 och så länge jag varit aktiv har det här inte varit okej, säger Jon Ehrlin. 

Mer från Elfel:
Efter felkopplingen: Norwesco stoppar norska spisdonet

Men har det någonsin varit godkänt? Vi ställde frågan till Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. 

Fredrik Byström Sjödin

– Nej, en sådan installation har aldrig varit godkänd. I äldre föreskrifter var det tillåtet att i vissa sammanhang använda neutralledaren som skyddsledare, så kallad ”nollning”. Detta förutsatte att skyddsledaren för nollning inte var sammankopplad ute i handsken, på det sätt som visas på bilden. 

– Installationen på bilden innebär dessutom i praktiken att man bryter PEN-ledaren med ett anslutningsdon, vilket aldrig varit godkänt. Det bör understrykas att installationen på bilden innebär höga risker för brand- och personskador, säger Fredrik Byström Sjödin.