Logga in

Sen faktura – måste jag betala?

Publicerad
3 nov 2021, 05:45

Fråga: En underentreprenör utförde arbete åt oss för ungefär sju månader sedan. Det har varit tyst från underentreprenören fram till häromdagen då jag plötsligt fick en faktura. Är det inte för sent att kräva betalt nu?

Svar: Din fråga handlar om det som kallas för preskriptionstid. När preskriptionstiden har gått ut förlorar underentreprenören rätten att begära betalning. Huvudregeln är att preskriptionstiden är tio år när kunden, det vill säga ni i det här fallet, är en näringsidkare. Det står i preskriptionslagen.

Också en knivig fråga:
Kunden avbeställde jobbet dagen innan – vad gör jag?

Läs också:
Vem har rätt om lampan som slocknade efter fyra år?

Utgångspunkten är alltså att det inte är för sent för underentreprenören att fakturera. Du behöver dock kontrollera vad som står i ert avtal eftersom det är möjligt att avtala om detta.

Som exempel kan nämnas att standardavtalen AB 04 och ABT 06 anger att preskriptionstiden är två år för kontraktssumman och sex månader för ändrings- och tilläggsarbeten. I standard­avtalen AB-U 07 och ABT-U 07 är tiderna ännu kortare: 22 månader för kontrakts­summan och fyra månader för ändrings- och tilläggsarbeten. Om ert avtal är baserat på ett standardavtal kan det alltså vara så att fordran redan är preskriberad och att du därför inte är skyldig att betala fakturan.

Hanna Schöld, entreprenadjurist, Installatörsföretagen