Logga in

De möttes på jobbet: ”Jag la in stöten och chocken var total”

Publicerad
13 aug 2021, 05:57

Kärlek på jobbet är ganska ovanligt i elbranschen. Ebba Gladh och Mikael Ålander hör till undantagen och ser mest fördelar med att vara både ett par och jobbarkompisar. Det ger mer tid till att prata om saker de brinner för.

När SCB undersöker hur vanligt det är att sambopar och gifta också arbetar tillsammans hamnar elektriker långt ned på listan. Läkare är det vanligaste yrket där båda personer i ett par har samma sysselsättning. 

– Läkare tillbringar kanske mer tid på jobbet än hemma, då blir det svårt att hitta kärleken någon annanstans, säger Mikael Ålander, 37. 

Elsäkerhetsexperten är också tillsammans med en elektriker
Hon har svart bälte i potentialutjämning

Mer om arbetsliv:
Mjuk kultur skapar samarbete istället för konkurrens

– Vår bransch är nästan motsatsen, här flänger man runt väldigt mycket. Är man till exempel servicemontör som på vårt företag är det mycket ensamarbete. Man kan åka ut till tre olika kunder på en dag, säger Ebba Gladh, 25. 

De bor tillsammans i Odensbacken utanför Örebro och arbetar på samma företag, El & PC Installationer AB i Örebro. Det var också där de först träffades. Mikael som automationstekniker och Ebba som industrielektriker.

”Vi har en jobbarkompis som brukar skoja om att ’inget hånglande på jobbet!’”

Mikael Ålander

– Vi jobbade ihop i ett halvår, ett år innan vi började ses privat. Vi utvecklade först en stark vänskapsrelation och ingen av oss hade då i tanken att det skulle bli mer än så, säger hon.

Ebba Gladh och Mikael Ålander. Foto: Alexander von Sydow
Enligt SCB finns 86 500 par som också delar arbetsplats. I statistiken finns 26 400 elektriker som bor ihop med en partner som också har ett jobb. Foto: Alexander von Sydow

Vi kan väl klara av ordvitsarna på en gång: Vem var det som la in stöten och kom det som en chock när ni insåg att det slog gnistor om er?

– (Skratt) Jag la in stöten och chocken var total när vi insåg att vi hade känslor för varandra, säger Ebba. 

Hur sköter ni relationen på jobbet, har ni satt upp några regler för hur ni ska bete er?

– Vi var kolleger och bra vänner först så vi har den typen av dynamik när vi går in på jobbet och tar inte med privatlivet in dit. Det är ju inte jättekul för de andra i ett lunchrum om vi sitter och smågnabbas om saker i relationen eller pratar om ungarnas fritidsaktiviteter, säger Ebba. 

Hur reagerar era arbetskamrater på att ni är ihop?

”Ibland hinner jag tänka att ’nu fick han den här kunden, vad orättvist’. Den känslan av tävlan är mindre med andra jobbarkompisar.”

Ebba Gladh

– Vi har en jobbarkompis som brukar skoja om att “inget hånglande på jobbet!” men annars har jag inte reflekterat över att någon säger så mycket om det alls, säger Mikael.

– Enda gången jag har reagerat är när chefen ringt den ena personen under arbetstid och frågat vad den andra gör. Det är inte så farligt, mer lite lustigt, säger Ebba. 

Mikael Ålander och Ebba Gladh.
”– Vi var kolleger och bra vänner först så vi har den typen av dynamik när vi går in på jobbet och tar inte med privatlivet in dit.” Foto: Alexander von Sydow

Vilka är för- och nackdelarna med att jobba ihop med sin partner?

– För mig kan det kännas som att man tävlar lite. Jag lider av prestationskrav jag ställer på mig själv som kan vara jobbiga. Ibland hinner jag tänka att “nu fick han den här kunden, vad orättvist”. Den känslan av tävlan är mindre med andra jobbarkompisar, säger Ebba.

– Jag tar inte så hårt på det, jag låter det passera. Jag tycker att fördelen är att ha någon att bolla med om man har problem med en uppgift. Jag jobbar mycket med felsökning och det är jätteskönt att ha någon som jobbar med samma sak att bolla idéer med. Hon har kunskaper som jag saknar och om jag behöver hjälp så kan jag ringa min sambo i stället för en annan kollega, säger Mikael. 

”Det kan också vara roligt att sitta och prata om vad som hänt på jobbet eller om problemlösning för det är det vi båda brinner för. Automationsintresset tar inte slut för att arbetsdagen är slut.”

Ebba Gladh

De tycker båda att de arbetar bättre tillsammans eftersom de känner varandra så bra och har koll på vilka styrkor den andre har. 

Tar ni ofta med jobbet hem?

– Det har nog hänt några gånger för mycket, men vi har uppmärksammat det båda två och försöker släppa det oftare, säger Mikael.

– Vi älskar det vi gör och vårt arbete så ibland måste man påminna sig om att ha en fritid. Men det kan också vara roligt att sitta och prata om vad som hänt på jobbet eller om problemlösning för det är det vi båda brinner för. Automationsintresset tar inte slut för att arbetsdagen är slut, säger Ebba. 

Deras arbetsplats är liten med en familjär stämning och de är tvärtemot vad statistiken antyder inte det enda paret på företaget.
   Att förhållandevis få elektriker totalt sett är tillsammans beror förstås till en del på att branschen är så mansdominerad. Att samkönade i branschen vågar vara öppna betvivlar de. 

Läs också:
När elektrikern Nicklas blev Madde

– Det är en ganska tråkig heteronormativ stämning i vår bransch. Jag tycker att industrin är ganska snäll, men i byggbranschen skulle jag säga att det fortfarande finns en väldigt hård jargong. Jag som kvinna tror att det går hand i hand med att vara föraktfull mot kvinnor. Har de svårt att acceptera mig och det märks väl får man känslan av att det nog speglar deras attityd mot samhället i stort, säger Ebba. 

– Det är väldigt få ställen jag har varit på där sådana relationer skulle vara accepterade av alla tyvärr. Är man installatör och gay på ett bygge håller man nog det för sig själv, det går man inte ut med, säger Mikael.