Logga in

Dvärgbrytaren som huvudbrytare – är det OK?

Publicerad
4 nov 2020, 08:29

­Fråga: Jag gjorde nyligen ett arbete i en lägenhet där det saknades huvudbrytare. I stället satt där en trepolig C63A dvärgbrytare. Kändes helt skevt, och jag plockade bort den och ersatte med en huvudbrytare. Efteråt har jag diskuterat det här med kolleger, och frågan är om dvärgbrytarna hade kunnat sitta kvar?

Svar: En huvudbrytare har till uppgift att göra hela installationen spänningslös av säkerhetsskäl så din fråga beror på om dvärgbrytarna är frånskiljare eller inte. I Elinstallationsreglerna 536.2.2 kan vi läsa vilka krav som ställs på en frånskiljaranordning. Den ska bland annat effektivt skilja alla spänningssatta matande ledare från den aktuella kretsen. Den ska även vara lätt att identifiera och skyddas mot tillkoppling, vilket innebär att den ska kunna låsas eller blockeras.

Om dvärgbrytarna uppfyller 536.2.2 så finns det inget som hindrar att de får sitta kvar i stället för att ersättas med huvudbrytare.

Cecilia vet också vad du kan säga när kunden tejpar skyddsledare – och käftar emot